ZAKUVALO U KINESKOM MORU: Peking upozorio "saveznike" da ne "vežbaju" oko tajvanskog tesnaca

D. VUJIČIĆ

30. 05. 2021. u 14:57

NAKON upravo završenih zajedničkih ratnih igara koje su SAD, Japan, Francuska i Australija održale u Istočnokineskom moru u blizini jugozapadne obale Japana, Kina se posebno obrušila na velikog regionalnog suseda Australiju, nazivajući njenu vojsku "slabom" i "beznačajnom" u trenutku kada su dve zemlje u teškom trgovinskom i diplomatskom sporu.

ЗАКУВАЛО У КИНЕСКОМ МОРУ: Пекинг упозорио савезнике да не вежбају око тајванског теснаца

Foto Kineska vojska

"Global tajms", državni kineski list na engleskom objavio je članak, u kojem je "australijska vojska preslaba da bi bila dostojan protivnik Kine" i zaprećeno je da "ako se usudi da se umeša u vojni sukob, na primer kod tajvanskog tesnaca, australijske snage će biti među prvima na udaru".

Foto Kineska vojska

- Australija ne sme da pomisli da se može sakriti od Kine ako bude provocirala - nastavlja se u izveštaju uz pretnje.

- Australija je u dometu kineske konvencionalne balističke rakete srednjeg dometa opremljene bojnom glavom DF-26 - kaže se u "Global tajmsu".

NEVIDLjIVI IZ PEKINGA

Najnovije izdanje jednog kineskog časopisa otkrilo je nove kompjuterski generisane slike strateškog bombardera "ksian H-20" sledeće generacije. Nevidljivi bombarder ima dizajn letećeg krila sličan američkom "B-2 spirit". Glavna karakteristika H-20 je međukontinentalni domet i sposobnost nošenja nuklearnog oružja za udare na Gvam i druge ključne vojne baze na Tihom okeanu.

Foto Kineska vojska

Prednost aviona je u tome što bi mogao napadati poput strateškog bombardera, pogađajući ciljeve na velikoj udaljenosti. Kada H-20 bude operativan, verovatno će nositi hipersonično oružje za lansiranje iz vazduha koje bi proširilo domet udara letelice.

Upravo završene zajedničke vežbe japanskih, američkih, francuskih i australijskih trupa, za koje se tvrdi da "služe kao faktor odvraćanja za Kinu", samo su simbolične i od malog vojnog značaja, jer su vežbu sastavili učesnici koji imaju drugačiji dnevni red ili su preslabi, ocenili su kineski stručnjaci. Kada je u pitanju Japan, koji je bio u fokusu kineskih medija, upozoreno je da se ne dozvoli da njegov istorijski "militarizam oživi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!