SVETSKA BANKA DALA PROGNOZU: BiH će trebati 100 godina da dostigne standard EU

Tanjug

21. 09. 2020. u 22:53

СВЕТСКА БАНКА ДАЛА ПРОГНОЗУ: БиХ ће требати 100 година да достигне стандард ЕУ

Foto: D. Pozderović

IAKO je ekonomski rast u BiH poslednjih godina stabilan, na približno tri odsto, to je premalo da bi donelo prosperitet, navode iz Svetske banke i ocenjuju da ako BiH nastav da raste po toj stopi trebalo bi joj 100 godina da dostigne životni standard EU.

"Štaviše, ni sadašnji rast se ne može uzeti „zdravo za gotovo", s obzirom da se u velikoj meri oslanja na izvore koji nisu dugorocno održivi", navodi se u u dokumentu „Ažurirana sistematska dijagnostika zemlje" Svetske banke, prenosi Avaz.

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) teže povećanju životnog standarda u budućnosti, dobrim poslovima, boljoj infrastrukturi i javnim uslugama, zdravom i održivom okruženju kao i članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali BiH je daleko od ostvarenja tih težnji i suocava se s kriticnim izazovom brzog gubitka stanovništva, navodi se u dokumentu.

SB ukazuje da svake godine hiljade ljudi napuste zemlju u potrazi za boljim životom.

"Trenutni razvojni put BiH nece stvoriti prilike koje su stanovništvu potrebne. BiH je uspela održati makroekonomsku stabilnost, ostvariti fiskalni suficit i smanjiti javni dug, ali to nije dovoljno", kažu iz SB.

Ocenjuju da nivo investicija - koji trenutno iznosi 18% bruto društvenog proizvoda (BDP) treba da poraste, kao i produktivnost radne snage, koja je niska i u daljem padu.

Nivo izvoza, iako u sporom rastu, i dalje je, s 38 posto, nizak za malu ekonomiju, a dve trećine izvoza otpada na sektore s malom dodatnom vrednošću, navodi se u dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nevenka

22.09.2020. 07:40

A EU i velika vecina njenih građana a naročito Engleska, trebaće im 200 godina da dostignu humanizam,spontanu duhovnost, empatiju i neotuđenost koja je prisutna u većini običnog naroda u BiH-u. Nije sve u standardu i materijalnom.