PONOVO U PORTI HRAMA: Makedonska državno-crkvena delegacija 2. avgusta posle 18 godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski

Mladen Stančić

30. 07. 2022. u 20:27

POVODOM obeležavanja godišnjice održavanja prvog zasedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM), 2. avgusta 1944. posle 18 godina državno-crkvenoj delegaciji iz Skoplja dozvoljeno je da prisustvuje proslavi u manastirskom komplesku Svetog Prohora Pčinjskog na krajnjem jugu Srbije.

ПОНОВО У ПОРТИ ХРАМА: Македонска државно-црквена делегација 2. августа после 18 година на прослави Илиндана у манастиру Прохор Пчињски

Foto: M. S.

Iz Kabineta šefa države u Skoplju u subotu je saopšteno da će predsednik Stevo Pendarovski, „povodom odbeležavanja 2. avgusta, Ilindena – Dana Republike, 2. avgusta, predvoditi državno-crkovenu delegaciju u poseti manastiru „Sv.Prohor Pčinski”, gde je održano prvo zasedanje ASNOM-a 2. avgusta 1944. godina“.

Tim povodom kako je precizirano u saopštenju, predsednik Pendarovski je telefonskI razgovarao sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom g. g. Porfirijem.

- Dvajica predsednika su se u razgovoru saglasili da relacije između dveju država beleže odličan razvoj u više oblasti. Poseta manastiru„Sv. Prohor Pčinski”, koja se događa posle gotovo dve decenije jeste pozitivan impuls za otvaranje novih poglavlja u međusobnim relacijama, navedeno je u saopštenju.

U razgovoru sa g.g. Porfirijem, predsednik Pendarovski se zahvalio patrijarhu na odluci da bude omogućena poseta manastiru koja dolazi sa prihvatanjem autokefalnosti MPC – OA od strane SPC.

U Skoplju je najavljeno da će na Ilindan u poseti manastiru Sveti Prohor Pčinjski, u sastavu makedonske delegacije koju će predvoditi predsednik države Pendarovski, biti poslanici Sobranja (Skupštine) i članovi Vlade Republike Severne Makedonije kao i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske Arhiepiskopije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna