F-35 U DVORIŠTU SRBIJE: Amerika poslala najmodernije lovce blizu naše granice (VIDEO)

Novosti online

17. 06. 2022. u 21:30

DVA najmodernija američka borbena aviona F-35 preletela su danas preko Severne Makedonije i sletela na aerodrom Petrovec kod Skoplja.

Ф-35 У ДВОРИШТУ СРБИЈЕ: Америка послала најмодерније ловце близу наше границе (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Višenamenski borbeni avioni pete generacije koji su sleteli kod Skoplja pripadaju Nacionalnoj gardi Vermonta, a njihov prelet je „prikaz snažnog savezništva i jedinstva NATO, kao i trodecenijskog partnerstva armije Severne Makedonije i Nacionalne garde Vermonta, kao i spremnosti Alijanse da zaštiti bezbednost zemalja članica“, saopštile su makedonske vlasti, prenose skopski mediji.

Dolasku američkih aviona na aerodrom Petrovec prisustvovali su zamenik ambasadora SAD u Skoplju Erik Majer, potpukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta i ministar odbrane Slavjanka Petrovska.

-Sletanje aviona F-35 na makedonsku teritoriju je nepobitan dokaz da je Severna Makedonija deo nečega što je veće od svih nas i da iza naše i bezbednosti cele Alijanse stoje saveznici sa svojim kapacitetima i sposobnostima.

-Severna Makedonije je deo NATO misije patroliranja vazdušnim prostorom duže od jedne godine. Ovaj element integracije nacionalnog vazdušnog prostora u NATO je jedna od najvažnijih aktivnosti vojske u mirnodopskim uslovima. Važno je istaći da aerodromi u Severnoj Makedoniji mogu da obezbede podršku za avion F-35 za izvršavanje različitih misija u vazdušnom prostoru NATO, rekla je ona.

Pukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da nijedna zemlja sama nema resurse da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i da su „partnerstva ta koja nam daju kolektivnu snagu i mudrost da identifikujemo i radimo zajedno na prevazilaženju pretnji po našu bezbednost“.

-Upravo zbog članstva Severne Makedonije u NATO, kao saveznik možemo da podelimo bezbednost koja dolazi od misija patroliranja vazdušnim prostorom i brzog raspoređivanja naprednih sposobnosti platforme F-35, što smo danas dokazali, rekao je Mekrej.

Avion F-35 je najmoderniji avion SAD, koji ima nevidljiva svojstva i smatra se veoma skupocenim. Opremljen je najmodernijim sistemima za elektronsko ratovanje, kao i izviđanje.

rs.sputniknews.com

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)