MALE KAZNE ZA STRAVIČNE ZLOČINE NAD SRBIMA: Osuđeni hrvatski komandant i čuvar u "Lori" zbog monstruoznih zverstava

Novosti online

06. 04. 2022. u 16:00

NAKON 20 godina dugog postupka, zbog ratnih zločina nad civilima u logoru "Lora" početkom poslednjeg rata u Hrvatskoj, splitski Županijski sud je u ponovljenom postupku nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Tomislava Duića na osam godina i šest meseci i čuvara Emilia Bungura na četiri godine i deset meseci zatvora.

МАЛЕ КАЗНЕ ЗА СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Осуђени хрватски командант и чувар у Лори због монструозних зверстава

Foto: Arhiva "Novosti"

Oni su tokom dokaznog postupka negirali krivično delo za koje se terete, a sudiji su izjavili da se ne osećaju krivima.

U završnim rečima oba advokata su tražila oslobađajuće presude za optužene.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra "Lora" Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u logoru "Lora" početkom rata.

U postupku "Lora 1" obojica su bila pravosnažno osuđena za ratni zločin nad civilima, pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za "Loru 1" je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s "Lorom 2".

Krajem januara 2017. ta su dva predmeta razdvojena.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vreme suđenja bila u bekstvu, a 2015. godine tražili su obnavljanje postupka.

Logor "Lora" u Splitu, u kojem su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine.

U logoru je bilo zatočeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske, ubijeno je njih 70.

Skandalozno mala kazna

Bivši logoraš u splitskom logoru "Lora" Vukan Kovač iz Trebinja smatra da je skandalozno mala kazna Županijskog suda u Splitu izrečena bivšem upravniku Tomislavu Duiću i čuvaru u tom logoru Emiliju Bunguru u odnosu na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u tom kazamatu.

Kovač je rekao Srni da je posebno skandalozno za "Loru" to što se upravniku i čuvarima u tom logoru sudi samo za kratak period od aprila do avgusta 1992. godine, a ne za sve vreme trajanja tog kazamata za Srbe.

- Nažalost, ovaj logor je trajao od 1992. do 1997. godine i u ovom logoru su bili zatočeni i Srbi iz "Oluje" - istakao je Kovač.

On je rekao da raspolaže podacima da je u logoru "Lora" iz regije Hercegovina zajedno sa nikšićko-šavničkom grupom ubijeno 17 logoraša.

- Hrvatska želi iz svega ovoga da izađe na jedan perfidan način. Ovo je veliki skandal, jer su Srbi u Hrvatskoj za neka druga, daleko manja dela osuđivani na po 40 godina zatvora - rekao je Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega