INCKO JE "KLOVNO" I BLEDA KOPIJA GENERALA POĆOREKA: Kusturica o visokom predstavniku - "Ništa nije naučio iz grešaka prethodnika"

SRNA

25. 07. 2021. u 18:48

PROSLAVLjENI srpski i svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Valentin Incko "klovno" i bleda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od pre više od 100 godina, kad je bio potonji austrougarski guverner BiH.

ИНЦКО ЈЕ КЛОВНО И БЛЕДА КОПИЈА ГЕНЕРАЛА ПОЋОРЕКА: Кустурица о високом представнику - Ништа није научио из грешака претходника

Foto Ž. Knežević

- Kada je Andrićev institut objavio pismo 5. janura 2014. godine koje Poćorek šalje austrougarskom ministru finansija Bilinskom zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka - podsetio je Kusturica.

Upitavši šta radi Incko mešajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već "klovno imitira Poćoreka koji u pomenutom pismo iz 1913 piše `treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba`.

Prema njegovim rečima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

- Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina obavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, posle čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svetskoga rat. Taj novi rat Incko, najverovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo deo akt koji ima još jednu funkciju - naglasio je Kusturica.

On je istakao da su u dvadesetom veku bila tri velika genocida u Evropi.

- Stradali su Jevreji, Srbi i Jeremeni. Jevreji su dokazali genocid nad njima, Jermeni takođe u najvećem delu sveta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Jasenovcu, Gradini, Jadovnu, Starom Brodu, nismo dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom veku bili žrtve? Sad ili nikad - poručio je Kusturica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine