FASCINANTNO OTKRIĆE U VATIKANSKOJ BIBLIOTECI: Biblijski tekst 1.500 godina skrivao pravu verziju rukopisa

Novosti online

23. 05. 2023. u 22:27

NAUČNICI tvrde da su pronašli staru verziju biblijskog poglavlja koje je bilo skriveno ispod dela teksta više od 1.500 godina.

ФАСЦИНАНТНО ОТКРИЋЕ У ВАТИКАНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Библијски текст 1.500 година скривао праву верзију рукописа

Foto: Shutterstock

Grigori Kesel, istoričar Austrijske akademije nauka, najavio je otkriće ranije ove godine u članku u „Nju Testament Stadis“, akademskom časopisu koji izdaje „Kembridž juniverziti pres“.

Kesel je rekao da je upotrebio ultraljubičastu fotografiju da bi video raniji tekst ispod tri sloja reči ispisanih na palimpsestu, drevnom rukopisu kojim su ljudi pisali preko drugih reči, ali su često ostavljali tragove izvornog zapisa iza sebe.

Palimpsesti su se koristili u antičko doba zbog oskudice pergamenta. Reči bi se ponavljale na materijalu sve dok nekoliko slojeva ne bi prekrilo skrivene reči ispod.
Kesel je u saopštenju za javnost rekao da je tekst proširena i dosad nepoznata verzija 12. poglavlja Jevanđelja po Mateju koja je izvorno bila deo starosirijskog prevoda Biblije pre otprilike 1500 godina. Rekao je da je do otkrića došao na rukopisu koji se čuva u Vatikanskoj biblioteci, preneo je „Biznis insajder“.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, rukopis nudi „jedinstven pristup“ istraživačima za razumevanje najranijih faza tekstualne evolucije Biblije i pokazuje neke razlike u odnosu na moderne prevode teksta.

Na primer, izvorna grčka verzija Jevanđelja po Mateju 12:1, koja se danas najčešće koristi, kaže:

 - U ono vreme Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi učenici su ogladneli i počeli da beru klasje i jedu. -

Međutim, novootkriveni sirijski prevod malo je drugačiji. U njemu piše: „… počeli su da beru klasje, trljaju ga rukama i jedu“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA: Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju