VEŠTAČKA INTELIGENCIJA RAZVILA ZASTRAŠUĆU SPOSOBNOST: "Počinje da razmišlja kao čovek"

Novosti online

22. 05. 2023. u 16:23

TIM Majkrosoftovih istraživača objavio je izveštaj od 155 stranica u kojem tvrde da ČetGPT-4 počinje da razmišlja kao čovek. Izveštaj otkriva da je ČetGPT-4 uspešno obavio niz zadataka koji zahtevaju rezonovanje na nivou čoveka, izveštava Gizčin, jedan od najuticajnijih kineskih tehnoloških medija sa milionima čitalaca širom sveta.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА РАЗВИЛА ЗАСТРАШУЋУ СПОСОБНОСТ: Почиње да размишља као човек

Foto Arhiva

Istraživači su bili posebno impresionirani generisanjem teksta koji se nije razlikovao od teksta koji su napisali ljudi. U jednom od eksperimenata, istraživači su zamolili ČetGPT-4 da napiše kratku priču o robotu koji se zaljubio u čoveka. Priča koju je stvorila bila je tako dobro napisana da istraživači nisu mogli da potvrde da ju je napisala veštačka inteligencija.

Sposobnost ČetGPT-4 da razmišlja kao čovek je značajna prekretnica u razvoju veštačke inteligencije, zbog čega istraživači veruju da će se sposobnosti veštačke inteligencije koristiti za razvoj novih aplikacija u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje ili korisnička podrška .

S druge strane, istraživači upozoravaju da se mogućnosti ČetGPT-4 mogu koristiti u zlonamerne svrhe, kao što je generisanje lažnih novinskih članaka. Zbog toga pozivaju na pažljivu regulaciju AI tehnologija kako bi se osiguralo da se koriste za dobro, a ne za štetu.

Reakcije na izveštaj su podeljene, dok jedni hvale istraživače za njihov rad, drugi su zabrinuti. U prošlosti su ljudi obavljali različite zadatke za koje se sada može koristiti veštačka inteligencija, kao što su korisnička podrška, unos podataka ili medicinska dijagnostika.

Dok programeri često ograničavaju mogućnosti veštačke inteligencije na zadatke koje je lako programirati, sposobnost ČetGPT-4 da razmišlja kao čovek sugeriše da bi veštačka inteligencija mogla da obavlja složenije zadatke koji zahtevaju razumevanje na nivou čoveka, kao što je pisanje kreativnog sadržaja, donošenje odluka i rešavanje problema .

Ako je veštačka inteligencija sposobna da rasuđuje kao čovek, ona takođe može da donosi odluke koje su štetne za ljude. Na primer, veštačka inteligencija bi se mogla koristiti za razvoj autonomnog oružja koje bi moglo da ubija bez ljudske intervencije. Važno je zapamtiti da je veštačka inteligencija alat koji se, kao i svaki drugi alat, može koristiti za dobro ili zlo.

– Neophodno je razviti etičke smernice za razvoj i korišćenje veštačke inteligencije, kao i edukovati javnost o potencijalnim opasnostima veštačke inteligencije kako bi bila svesna rizika, piše Gizčin.

BONUS VIDEO: PRODAJE SE KAO ALVA - Veštačke usne za poljubac na daljinu kao bizarni dodatak za pametne telefone

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona