ŠTETNOST SOCIJALNIH PLATFORMI: Tinejdžeri nervno osetljivi zbog društvenih mreža

Novosti online

30. 01. 2023. u 18:37

DECA starosti do 13 godina premala za društvene mreže jer još "razvijaju svoj identitet".

ШТЕТНОСТ СОЦИЈАЛНИХ ПЛАТФОРМИ:  Тинејџери нервно осетљиви због друштвених мрежа

Foto: AP

Broj tinejdžera na društvenim mrežama izazvao je uzbunu među medicinskim stručnjacima, koji ukazuju na sve veći broj istraživanja o štetnosti koju takve platforme mogu da nanesu adolescentima.

Prema studiji objavljenoj ovog meseca u časopisu JAMA Pediatrics, učenici koji su redovno pregledavali društvene mreže pokazali su veću nervnu osetljivost u određenim delovima mozga, zbog čega su njihovi mozgovi s vremenom više reagovali na društvene posledice.

Psihijatar dr Adrijana Stejsi godinama ukazuje na ovu pojavu. Stejsi, koja prvenstveno radi s tinejdžerima i učenicima, smatra da korišćenje društvenih mreža izaziva "izbacivanje dopamina" u mozgu.

- Kada radimo stvari koje izazivaju zavisnost, poput upotrebe kokaina ili pametnih telefona, naš mozak otpušta puno dopamina odjednom. To govori našem mozgu da nastavi da ih koristi - rekla je ona. - Posebno kod tinejdžera, taj deo mozga je zapravo hiperaktivan u poređenju sa odraslima. Ne mogu da se motivišu da rade bilo što drugo.

Nedavne studije pokazuju druge načine na koje prekomerno vreme ispred ekrana može uticati na razvoj mozga. Kod male dece, na primer, prekomerno provedeno vreme ispred ekrana značajno je povezano sa slabijim veštinama pismenosti i sposobnošću korićtenja ekspresivnog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)