TIKTOK OPASAN PO NACIONALNU BEZBEDNOST SAD: Američki zakonodavci sprečavaju rad kineskih društvenih mreža

P. Z. S. / sputniknews.com

13. 12. 2022. u 20:06

AMERIČKI senator Marko Rubio u utorak je predstavio dvopartijski predlog zakona kojim se zabranjuje rad kineske platforme društvenih medija TikTok u Sjedinjenim Državama, dok su kongresmeni Majk Galager i Raja Krišnamurti uveli prateće zakonodavstvo u Predstavničkom domu, saopštila je kancelarija senatora u saopštenju za javnost.

ТИКТОК ОПАСАН ПО НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ САД: Амерички законодавци спречавају рад кинеских друштвених мрежа

Foto Printskrin


-Američki senator Marko Rubio (R-FL) uveo je dvopartijsko zakonodavstvo za zabranu rada TikTok-a u Sjedinjenim Državama, navodi se u saopštenju. „Predstavnici SAD Majk Galager (R-VI) i Radža Krišnamorti (D-IL) uveli su propratne zakone u Predstavnički dom SAD.

Zakon se zove Sprečavanje nacionalne pretnje od nadzora interneta, opresivne cenzure i uticaja i algoritamskog učenja od strane Zakona o Komunističkoj partiji Kine (ANTI-SOCIJALNI CCP Zakon) i očekuje se da će zaštititi Amerikance blokiranjem i zabranom svih transakcija sa bilo kojih društvenih medija i kompanija u Kini, Rusiji, između ostalih zemalja.

Predlog zakona takođe zahteva od američkog predsednika da blokira i zabrani sve transakcije u celoj imovini i interesima u imovini kompanija društvenih medija sa više od milion korisnika koji se nalaze u Iranu, Severnoj Koreji, Kubi i Venecueli.

Prema saopštenju, matična kompanija TikTok-a, BiteDance, prema kineskim zakonima je obavezna da podatke aplikacije učini dostupnim Komunističkoj partiji Kine, što predstavlja rizik da se TikTok koristi kao špijunski alat.

Pokrenut od strane BiteDance-a 2018. godine, TikTok je od tada postao jedna od najpopularnijih platformi društvenih medija širom sveta sa više od milijardu aktivnih korisnika mesečno.

Prethodna Trampova administracija pokušala je da zabrani TikTok kao i kinesku medijsku platformu WeChat 2020. godine, navodno da bi zaštitila privatnost Amerikanaca. Bajdenova administracija nije nastavila da se bori za sprovođenje inicijative svojih prethodnika i tek je nedavno nastavila sa kritikama TikToka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku