SLUČAJNO OTKRIĆE: Pred smrt nam život stvarno prolazi pred očima

Novosti online

24. 02. 2022. u 21:11

NAUČNICI su slučajno došli do otkrića da nam sećanja iz života zaista prolaze ispred očiju pred smrt.

СЛУЧАЈНО ОТКРИЋЕ: Пред смрт нам живот стварно пролази пред очима

Foto Pixabay

Tim naučnika merio je moždane talase 87-godišnjeg pacijenta koji je oboleo od epilepsije. Tokom neuroloških pregleda doživeo je smrtonosan srčani udar koji je doveo do neočekivanog snimka umirućeg mozga.

Otkriveno je da su 30 sekundi pre i posle srčanog udara moždani talasi pacijenta pratili istu šemu kao kada sanjamo ili se prisećamo uspomena.

Ovakva vrsta moždane aktivnosti ukazuje da se fenomen „prolaska života pred očima“ zaista dešava u poslednjim trenucima života, navodi tim u studiji objavljenoj u naučnoj publikaciji Frontiers in Aging Neuroscience.

Doktor Ajmal Zemar, koautor studije, rekao je za Bi-Bi-Si da je kanadski tim iz Vankuvera slučajno došao do ovakvog otkrića.

- Ovo se desilo potpuno slučajno. Nismo planirali da izvedemo ovakav eksperiment - naveo je Zemar.

Da li ovaj nalaz znači da će svako od nas videti neke drage uspomene i ljude pre nego što umre? Zemar dodaje da je to nemoguće sa sigurnošću reći.

- Ako bih morao da uđem u domen filozofije, spekulisao bih da ukoliko mozak zaista doživljava ovako nešto, onda bi se verovatno prisećao lepih, a ne ružnih trenutaka - istakao je kanadski doktor, dodajući da od čoveka do čoveka zavisi šta bi čiji mozak izdvojio kao upečatljive trenutke.  

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)