ŠEST NAJVEĆIH OTKRIĆA U 2021. GODINI: Nauka otišla dalje od pandemije i na druge oblasti zdravlja

V. N.

09. 01. 2022. u 13:45

PROŠLA godina bila je još jedna velika godina za istraživanje virusa korona, pošto su odobrene vakcine i razvijeni novi tretmani. Međutim, obim naučnih otkrića proširio se izvan pandemije na druge oblasti zdravlja.

ШЕСТ НАЈВЕЋИХ ОТКРИЋА У 2021. ГОДИНИ: Наука отишла даље од пандемије  и на друге области здравља

Foto Shutterstock

Ove godine smo bili svedoci napretka u lečenju drugih većih i lakših bolesti, a neka od otkrića su revolucionarna. Ovo su šest najzanimljivijih:

1. Halucinogena terapija

Lekovi sa psihodeličnim dejstvom su se poslednjih godina pokazali obećavajućim u lečenju nekoliko stanja mentalnog zdravlja. U 2021, dve studije su povećale uspeh supstanci koje menjaju um u kombinaciji sa terapijom. Najveće nasumično kontrolisano ispitivanje psilocibina, aktivnog sastojka "magičnih" pečuraka, pokazalo je da terapija uz pomoć halucinogena znatno smanjuje simptome depresije otporne na lečenje.

2. Test na 50 vrsta raka

Nova tehnologija bi mogla da otkrije rane znake više od 50 vrsta raka na osnovu jednog vađenja krvi. Čuveni "Galeri test" traži fragmente DNK u krvi koji bi mogli da signaliziraju prisustvo raka.

3. Prvi tretman za progeriju

Progerija je genetska bolest koja uzrokuje karakteristike preranog starenja kod otprilike 400 dece širom sveta. Donedavno nije postojao tretman koji bi usporio napredovanje bolesti.

4. ACL implantat

ACL ili prednji ukršteni ligament je najčešći izvor povreda kolena, prema izveštaju iz 2016. u časopisu Journal of Clinical Orthopedics and Trauma. Novi implantat kolena, koji je nedavno odobrila Američka agencija za hranu i lekove, mogao bi u osnovi da stimuliše ACL da se sam zaleči.

5. Nova pilula protiv gljivične infekcije

Naučnici su nedavno razvili prvi novi antifungalni lek u više od 20 godina koji blokira rast kandide, gljivice koja izaziva vaginalne gljivične infekcije.

6. Formula za majčino mleko

Dva naučnika su ove godine napravila prvu laboratorijski uzgojenu seriju majčinog mleka, i to bi na kraju moglo biti rešenje za roditelje koji ne mogu ili odluče da ne doje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)