ZAŠTO AJKULE NAPADAJU LJUDE? Prošle godine se više nego utrostručio broj napada!

P. Z. S. /sputniknews.com

18. 02. 2022. u 00:29

FILMOVI su nas naučili da su ajkule krvožedna stvorenja koja ne mogu da provedu ni sekundu a da ne ubiju čoveka.

ЗАШТО АЈКУЛЕ НАПАДАЈУ ЉУДЕ? Прошле године се више него утростручио број напада!

Foto: Arhiva VN



U stvarnosti, međutim, ovi predatori ni na koji način nisu zainteresovani da jedu ljudsko meso. Ipak, njihove preferencije u ishrani ih ne sprečavaju da napadaju ljude.

Naučnici sa Univerziteta Mackuarie tvrde da su otkrili razlog zašto ajkule napadaju ljude. Prema nalazima njihove studije, to se dešava zato što ajkule slabo razlikuju predmete (hiljadu izvinjenja što sam ti odgrizao glavu, mislio sam da si foka).

Istraživači su došli do ovog zaključka nakon što su podvodnu kameru pričvrstili na skuter, koji je potom poslat da krstari istom brzinom kojom plivaju ajkule. Nakon što su dobili snimak koji je snimljen, naučnici su kreirali program za modeliranje kako bi simulirali kako ajkule vide objekte u vodi.

Veruje se da je većina ajkula, uključujući velike bele ajkule, odgovorne za najveći broj smrtonosnih napada na ljude, daltonisti, pa se oslanjaju na oblike siluete.

- Otkrili smo da će surferi, plivači i peronošci (foke i morski lavovi) na površini okeana izgledati isto beloj ajkuli koja gleda odozdo, jer ove ajkule ne mogu da vide fine detalje ili boje, rekao je dr Laura Rajan, postdoktorski istraživač u oblasti senzornih sistema životinja u laboratoriji za neurobiologiju Univerziteta Mackuarie.

Istraživači kažu da su mlade ajkule opasnije za ljude jer se bore sa razlikovanjem objekata u poređenju sa starijim ajkulama koje imaju bolji vid.

Naučnici kažu da se nadaju da njihova studija može sprečiti tragične incidente i poboljšati koegzistenciju između ljudi i ovih predatora.

Studija dolazi usred izveštaja da je 2021. bila rekordna godina za napade ajkula - 73 ničim izazvana ujeda, u poređenju sa 21 u 2020.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna