PREDAVANJA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Danilo Mandić sa Imperijal koledža u Londonu, uskoro gostujući profesor BU

Lj.B.

28. 12. 2023. u 12:03

Jedan od najcitiranijih naučnika sa naših prostora prof. dr Danilo Mandić, profesor Imperijal koledža u Londonu, postaće uskoro gostujući profesor na Univerziteta u Beogradu.

ПРЕДАВАЊА О  ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ: Данило Мандић са Империјал колеџа у Лондону, ускоро гостујући професор БУ

univerzitet u beogradu

On je potpisao ugovor o saradnji sa dekanom Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu prof. dr Danimirom Mandićem, a zajednički projekti i predavanja biće iz oblasti novih tehnologija i veštačke inteligencije. 

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić razgovarao je sa prof. Danilom Mandićem o mogućnostima saradnje na unapređenju nastave  i naučnih istraživanja u kontekstu ubrzanog digitalnog razvoja, imajući u vidu činjenicu da je prof. Mandić jedan od globalno najpriznatijih aktivnih naučnika sa ovih prostora. Rektor je poželeo dobrodošlicu stručnjaku koji, iako nije alumnista našeg univerziteta, želi saradnju upravo sa beogradskim kolegama i studentima. 

Dr Mandić je doktorirao nelinearnu adaptivnu obradu signala 1999. na Imperial College, London, UK,  gde je sada profesor. Specijalizovao se za statističku teoriju učenja, mašinsku inteligenciju i statističku obradu signala i njihove primene posebno u biomedicini i finansijama, a direktor je Laboratorije za obradu finansijskih signala i mašinskog učenja u Imperijal koledžu. Napisao je više od 600 članaka u časopisima i radova na konferencijama i istraživačkih monografija, predsednik je Međunarodnog društva za neuronske mreže, dobitnik predsednikove nagrade za izvrsnost u nadzoru istraživanja na Imperijal koledžu i brojnih drugih međunarodnih priznanja. Na sastanku u Rektoratu prof. Mandić je istakao da je je veoma zainteresovan za interdisciplinarne aspekte rada i za uvođenje najsavremenijih inovacija u obrazovanje, a posebno je zainteresovan za unapređenje Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju www.craie.edu.rs .

Prof. dr Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu, ocenio je da ”informaciona tehnologija i veštačka inteligencija omogućavaju individualizaciju učenja, samoevaluaciju znanja i kompleksno vrednovanje rada studenata, primenu modela razvijajuće nastave, učenje istraživanjem, razvijanje kritičkog mišljenja, bavljenje nastavnika detetom, tj. izgradnjom njegove kompletne ličnosti, povećan nivo aktivnosti učenika u procesu učenja i saradnje sa nastavnicima”. Svi ovi elementi biće uključeni i u koncept buduće saradnje sa prof. Danilom Mandićem koji je istraživao aktivnost studenata u procesu učenja primenom neinvazivnih senzora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)