RAME UZ RAME SA SVETSKIM NAUČNICIMA: Na Fakultetu političkih nauka održan prvi studentski panel na Saboru politikologa

B.B.

23. 10. 2023. u 12:47

FAKULTET političkih nauka svojim studentima otvorio je prozor u svet nauke, u svet naučnika i velikih međunarodnih konferencija.

РАМЕ  УЗ РАМЕ СА СВЕТСКИМ НАУЧНИЦИМА: На Факултету политичких наука одржан први студентски панел на Сабору политиколога

Foto: Fakultet političkih nauka

Studenti završne godine Osnovnih i Master akademskih studija imali su priliku da tokom proteklog vikenda učestvuju na prvom studentskom panelu na 17. Saboru politikologa, međunarodnoj naučnoj konferenciju na temu "Proširenje EU, geopolitika i Rusko-ukrajinski rat" koja je održana na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Rame uz rame sa više od 70 učesnika iz 19 država, koji predstavljaju više od 50 različitih naučnoistraživačkih institucija i organizacija civilnog društva, studenti su predstavili svoja istraživanja vredna naučne pažnje.

Inicijativa za prvi studentski panel pod nazivom "Predstavljanje etničke pripadnosti, nasilja i tuge u medijima, društvenim medijima i popularnoj kulturi" na jednoj ovakvoj međunarodnoj konferenciji potekla je od docentkinje Ane Milojević. Profesorka Milojević na predmetu Analiza sadržaja podstakla je studente da u skladu sa svojim interesovanjima sprovedu medijska istraživanja.

- Ove godine imala sam zadovoljstvo da radim sa izuzetno vrednim i talentovanim studentima na predmetu. Njihove ideje za samostalna istraživanja bila su društveno angažovana i relevantna, a sprovedena su, uz našu pomoć i usmeravanje, na takvom nivou da su zaslužila predstavljanje na Saboru politikologa 2023. Mislim da svi zajednom možemo da budemo ponosni na njih - kaže docentkinja Ana Milojević i izražava nadu da će se ova praksa nastaviti na ovoj i drugim međunarodnim konferencijama.

Foto: Fakultet političkih nauka

 

Na panelu su predstavljenja četiri grupna studentska istraživanja koja su obuhvatila teme koje se tiču popularne kulture i online medija. Studentkinja Ana Agatonović sa svojima kolegama bavila se temom "Zastupljenost nasilja u crtanim filmovima" i upoređivali su zastupljenost vršnjačkog nasilja starijih naspram novijih filmova, pri čemu je identifikovala i definisala povod, aktere i reakcije na nasilje.

Sofija Ljubišić je u istraživanju "Simbolička deanihilacija manjina u američkim filmovima" svojim kolegama pokazala u kojoj meri manjina u filmovima korespondira sa stvarnim procentom manjine u državama, gde je istakla seksualnu, rasnu i polnu pripadnost stanovnika.

- Velika mi je čast što sam dobila priliku da u svoje i ime svojih kolega predstavim naš zajednički rad na ovakvoj konferenciji. Naš rad nastao je u okviru predmeta, ali mi je posebno drago što su profesorka i asistentkinja prepoznale naš trud, i što su ovim pozivom motivisale i buduće generacije da ozbiljnije i pre svega naučno preispitaju stvarnost - kaže Sofija Ljubišić.

Studentkinja Jovana Jevremović u saradnji sa kolegama bavila se temom "Izveštavanje o samoubistvima mladih na onlajn portalima u Srbiji". Ona je predstavila kako mediji i način izveštavanja novinara utiču na javnost, ali i da su senzacionalistički tekstovi u vezi sa ovom temom postali društveni problem.

Lena Nedeljković predstavila je istraživanje "Izveštavanje o femicidu na onlajn portalima u Srbiji". Zajedno sa svojim kolegama ukazali su da se kršenjem etičkih načela i izbegavanjem odgovornosti novinara krši i zakon, gde se osvrnula na razliku između etičkog i senzacionalističkog izveštavanja.

- Jako mi je drago da je profesorka prepoznala važnost teme kojoj smo se moje kolege i ja bavili. Nadam se da će ovo istraživanje doprineti jačanju svesti o femicidu i nasilju prema ženama u Srbiji, a naročito mi je drago što nam je pružena prilika da na svom fakultetu predstavimo naš rad - navodi Lena Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona