TRI GODINE DO DIPLOME: Novi rok za stare studente da završe fakultet u izmenama zakona

B.Borisavljević

24. 03. 2023. u 17:38

STUDENTI, koji su upisali studije pre usvajanja Bolonjske deklaracije, dobili su novi rok da završe fakultet. Oni imaju još tri godine da diplomiraju po pravilima koja su važila, kada su oni upisivali studije. Ako se računa i tekuća školska godina, do sticanja diplome ih deli četiri godine. Ministar prosvete Branko Ružić je, na sastanku sa predstavnicima studenata najavio da će u izmene Zakona o visokom obrazovanju biti definisana nova pravila.

ТРИ ГОДИНЕ ДО ДИПЛОМЕ: Нови рок за старе студенте да заврше факултет у изменама закона

Ilustracija Foto Z. Jovanović

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, studenti upisani na osnovne studije na fakultetima i na višim školama do 10. septembra 2005. mogli su ih završiti, po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studiranja, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine, odnosno 30. septembra prošle godine. Za akedemce upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, rok je kraj septembra ove godine. To se odnosi i na studente magistarskih i doktorskih studija, koji su takođe upisani po starim propisima.

Na predlog Ministarstva prosvete, Vlada Srbije je sredinom septembra prošle godine usvojila zaključak, kojim se predviđa da se ovim studentima produži rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija. Zaključkom je produžen rok i studentima magistarskih i doktorskih studija.

DESET GODINA

"Seniori" su preložili alternativno rešenje da dobiju pravo da okončaju studije u roku od 10 godina, tačnije do 30. septembra 2032, a da modeli prelaska na nove programe (diferencijalni ispiti, automatsko priznavanje ispita, troškovi priznavanja i prelaska itd.) budu poznati bar dve godine pre isteka ovog roka.

Prema nekim procenama, broj aktivnih predbolonjskih studenata, to jest onih koji su prijavljivali ispite i plaćali upis, overu ili semestralnu obnovu, kreće se između 10.000 i 15.000.


Među "večitim" studentima ima i onih, koji su već godinama ostavreni u svijom poslovima i koji su odavno odustali od studiranja. Iako se ne pojavljuju na predavanjima, vežbama i ne izlaze na ispite, oni o dalje imamu indeks i vode se u evidenciji visokoškolske ustanove. Njima bi sticanje diplome, bilo samo formalno važno jer su,  neki u momentu odsutajanja od učenja zbog zaposlenja, već bili apsolventi sa velikim brojem položenih ispita. Stari studenti su, prošle godine, predali nadležnim državnim organima peticiju sa više od 2.200 potpisa, u kojoj su tražili neograničen rok da završe fakultet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (8)

UBIJTE ME LJUDI, REŠITE TAJ PROBLEM Vučić opoziciji: Nećete da me uplašite lažima