SRPSKI KRALJ ŠAHA: Snima se igrano-dokumentarni film o Svetozaru Gligoriću

A. P.

07. 04. 2021. u 10:21

СРПСКИ КРАЉ ШАХА: Снима се играно-документарни филм о Светозару Глигорићу

Foto Promo

U BIBLIOTECI Astronomske opservatorije na Zvezdari snimljena je igrana rekonstrukcija čuvene šahovske partije velemajstora Svetozara Gligorića iz daleke 1953. koja će biti sastavni deo igrano-dokumentarnog filma "Gligorićeva Mar del Plata - Kraljeva indijska varijanta".

Našeg najboljeg šahistu svih vremena tumači Radomir Nikolić, dok njegovog protivnika na čuvenom turniru u argentinskoj Mar del Plati Migela Najdorfa igra Nikola Krneta.

- Život Svetozara Gligorića je više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film. Meni najuzbudljiviji događaj iz njegovog života jeste šahovska partija, odigrana na turniru u Mar del Plati, kada je protiv svog velikog rivala Migela Najdorfa odigrao novu šahovsku varijantu, u njemu omiljenom otvaranju. Ta varijanta je ušla u anale šahovske igre, a na svežini nije izgubila sve do dana današnjeg, jer je veliki šahisti i dalje rado igraju - poručio je producent filma Ognjen Rakčević, kome će ovo delo poslužiti kao doktorski rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Izvršni producent filma je Andrija Lucić, a igrane delove režira Milan Todorović. Rakčević i Todorović sarađivali su i ranije na dokumentarnim filmovima, sličnih istorijsko-sportskih tema, "Tapavica" (2016) i "General Svetomir Đukić" (2020). Ovaj drugi će uskoro doživeti beogradsku premijeru - na predstojećem izdanju Martovskog festivala od 19. do 25. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

kad sam bio mali

07.04.2021. 10:49

Глига јесте најуспјешнији и највећи шахист СФРЈ.Али,по рејтингу је највећи Љубомир Љубојевић,који је побјеђивао и прваке свијета(Карпова).

Neko

08.04.2021. 09:32

@kad sam bio mali - Ljubojevic je pobedjivao Karpova, Kasparova, Ananda, Nakamuru... Mislim da je mogao da je hteo da dogura mnogo dalje, ali...