TAJNE IZRADE GRNČARIJE U BRONZANOM DOBU: Ekranizovan međunarodni arheološki projekat, film prikazan u Švajcarskoj (FOTO)

Z. RAŠIĆ

25. 03. 2021. u 19:45

ZAJEDNIČKI dokumentarni film učesnika međunarodnog projekta “Krafter”, koji otkriva tajne izrade grnčarije u bronzanom dobu, a čiji je jedini učesnik iz Srbije Zavičajni muzej Paraćin, prikazan je u okviru 11. Arheološkog filmskog festivala u Nionu u Švajcarskoj. Festival se održava onlajn zbog epidemije kovida.

ТАЈНЕ ИЗРАДЕ ГРНЧАРИЈЕ У БРОНЗАНОМ ДОБУ: Екранизован међународни археолошки пројекат, филм приказан у Швајцарској (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

“Krafter” je veliki međunarodni arheološki projekat koji je finansirala EU – program “Kreativna Evropa”, a sprovele su ga kulturne i obrazovne institucije iz pet evropskih zemalja - Španije, Nemačke, Mađarske, Holandije i Srbije. Arheolozi i keramičari udruženo su otkrivali sve tajne izrade glinenih posuda u bronzanom dobu, te su potom izradili njihove replike na tadašnji način, uz primenu alata iz perida oko 2.000 godina pre nove ere.

Svaka od država-učesnica dokumentovala je ceo postupak filmom. Ekipu iz Srbije, odnosno paraćinskog muzeja, koja je realizovala naš film, činili su dr arheologije Vesna Vučković, diplomirani keramičar Dejan Jovanović, reditelj i producent Vladan Caričić Car, urednik Branislav Godić, snimatelj Bojan Rakić i dizajner zvuka Vladimir Milačić.

- Naziv našeg filma je “Tajne vatinske keramike”, a omnibus prikazan na festivalu je spoj svih dokumentaraca u kraćim verzijama koje su pojedinačno radili učesnici “Kraftera”. Film nosi naziv “U njihovim rukama”. To je zapravo predstavljanje četiri različita pogleda na izradu praistorijskih posuda – objašnjava, za “Novosti”, dr Vesna Vučković.

Napominje da film iz Srbije prati kompletan proces izrade grnčarije u periodu vatinske kulture – od nalaženja gline, preko njenog oblikovanja i ukrašavanja, do pečenja napravljenih posuda.

Festival u Švajcarskoj traje do 27. marta i takmičarskog je karaktera.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)