ZAUSTAVLJENO VREME: Velika retrospektivna izložba fotografija Goranke Matić "Iskustvo u gužvi" u Muzeju savremene umetnosti

M. MIRKOVIĆ

26. 03. 2021. u 10:40

VELIKA retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi", otvorena od srede u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, predstavlja više stotina fotografija iz njene prebogate karijere, ali i arhivu, dokumentaciju, foto-eseje...

ЗАУСТАВЉЕНО ВРЕМЕ: Велика ретроспективна изложба фотографија Горанке Матић Искуство у гужви у Музеју савремене уметности

Foto Tanjug

Postavka nije strukturirana hronološki, već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvajaju kao dominantne.

- Sve te, međusobno različite stvari su me jednako interesovale u različitim vremenskim periodima - navodi Goranka.

- Poznavala sam muzičku scenu Novog talasa, sistematski sam je pratila, a sada je to isplivalo kao istorija. Kako sam radila u "Vremenu" devedesetih, pratila sam zbivanja na ulicama, proteste i sa tih fotografija deca koja su sada porasla mogu videti šta se dešavalo dok su bila bebe, ili još nisu bila ni rođena. Portreti su moja stalna aktivnost kroz decenije, a i sebe sam slikala dosta.

Istorija proglašenje Miloševića za predsednika, Foto G. Matić

Pored tri navedene, muzičke ili "novotalasne", "protestne" i celine sa portretima, postavka u MSUB obuhvata još dve: jednu čija je kustoskinja Una Popović, čine prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije, a poslednju celinu, priređenu na tri poslednja muzejska nivoa, čine umetnički projekti (intimni autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe "Tiho teče Sutjeska").

Danas Goranka, kako kaže, nijednu svoju fazu ne izdvaja kao umetnički najuspešniju, ali ističe da retrospektiva treba da bude kruna rada svakog autora:

- Kada se stavi na zid sve je interesantno i dobija mogućnost za novo čitanje. Neke fotke iz osamdesetih, koje nisu bile o Novom talasu ili životu u SKC već o ulicama Beograda, sada izgledaju jako interesantno a tada se baš nisam dičila njima.

Cane, Partibrejkers, Foto G. Matić

Nema ni najdražu, ili fotografiju koju bi smatrala najuspelijom:

- To se tako ne može reći, da sam je već snimila, onda ništa više ne bih slikala. Ima nekoliko radova, koji se stalno menjaju na mojoj top-listi.

Kompleksan opus

PRISUTNA je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina, a od samih početaka, osamdesetih godina 20. veka, Gorankin rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Kao, sa jedne strane, novinski hroničar muzičkih, likovnih a kasnije i političkih događaja, a sa druge - posvećeni umetnički fotograf, stvorila je vrlo kompleksan autorski opus.

Podjednako je naklonjena režiranoj i spontanoj fotografiji, smatra ta dva žanra jednako vrednim ako je fotografija dobro urađena. Foto-aparat, već dugo ne nosi sa sobom, i zbog toga što vrlo malo izlazi:

- A i sad svi slikaju mobilnim telefonima, i to dobro, tako da nema potrebe da svedočim i beležim.

Marina Abramović, Foto G. Matić

Naziv izložbe "Iskustvo u gužvi" predstavlja definiciju, pokušaj imenovanja procesa rada Goranke Matić, koja uspeva da u sve utisne prepoznatljivi lični pečat, sa velikom fokusiranošću na ljude, događaje, situacije o kojima svedoči.

Kustoskinja podseća da je do profesionalnog angažmana Goranke Matić kao fotografa došlo spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač, već i kao aktivni učesnik.

Slađana Milošević, Foto G. Matić

Goranka jeste svojevrsna hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni, čiji se opus može tretirati i kao problemska izložba koja omogućava uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, tokom poslednje četvrtine dvadesetog veka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!