SVETSKA premijera filma „Dara iz Jasenovca“ održana je u devet američkih gradova. U čikaškom Lendmark centru nisu svi na svojim sedištima dočekali kraj dvočasovne ekranizacije potresne istinite priče iz zloglasnog logora NDH, neki su u suzama napustili salu. Oni koji su ostali stezali su zube, a u mraku bioskopa smenjivali su se jecaji i uzdasi.

Komentari (8)

RBL

07.02.2021. 10:49

@Ana - Veci deo "amerikanaca" ima nepopravljivo opran i izmanipulisan mozak. Njima je NEMOGUCE nesto objasniti. Bio sam tamo godinama, pokusavao crno na belo da objasnim, odustao. Postoji i dobar broj njih koji znaju, razumeju, ali su ucutkana manjina. Mnogo njih mi je prislo, neki su se i izvinili za postupanje USA prema Srbiji. Nase je da razoblicavamo i prikazujemo istinu. USA je takva kakva je. Ali, postoji VELIKI svet izvan USA i nihovih satelita. Oni (taj veliki svet) mogu da razumeju i zbog njih (i zbog istine) je neophodno da (umesto drugosrbijanskog otpada) nasu kulturu usmerimo ka pravdi i sitini.

bane kan

07.02.2021. 05:29

Ma kakvi amerikanci. Verovatno samo nasi. Ali vazno je da je film snimljen , da ga vide svi srbi i da ostane kao spomenik generacijama da to nikad ne zaborave. Da udje u skole i postane obavezan deo nastave. Jer to nije sada ponovno otvaranje rane, to je nesto sto je moralo odavno da se uradi. Da smo to uradili bar bi posteni ljudi u svetu razumeli zasto su srbi pravili Krajinu, zasto nisu prihvatili sahovnicu. Jer su sa tom sahovnicom na celu pobili nas narod. Jasenovac je manji deo, iz svake srpske kuce su odveli i ubili bar jednog. Vodili su ih iz kuca na stratista. Nikad se nisu javno izvinili niti klekli. Cak vaspitavaju decu da nas mrze, rasisti.

Gog

07.02.2021. 09:41

Nesmije se biti pasivan na antisrbske poteze u ovom slucaju protiv filma. Moramo da imamo lobi koji ce da se bori protiv ovakvih neistina i namjerne kritike. Oni su placeni da se omalovazava film jer udara na temelje ne samo danasnje Hrvatske nego i EU i USA koji su podrzali Hrvatsku nezavisnost upravo sa elementima ciscenja sto nije uradijo do kraja Jasenovac a uspjel Oluja .

Mija

07.02.2021. 10:11

Šta ste očekivali od bledolikih koji su na vise kontinenta sterminirali , poubijali i istrebili na milijune domorodaca i dan danas to rade i ne prestaju ! I po vama su mjesecima bacali uranijske bombone šta još o njima reci , ništa ljepo!!!

Radmila

07.02.2021. 12:42

Problem je sto su film videli ili ce videti uglavnom Srbi u Americi. A, oni znaju za Jasenovac. Film treba da vidi siri americki auditorijum da bi istina izasla na videlo, makar posle toliko godina. Sigurna sam da bi, onda, bolje razumeli sta se i zasto dogogilo sve ono u ovom nasem poslednjem ratu. Na zalost, mislim da se to nece dogoditi i da ce se oni kojima je interes da se ne sazna, sve uraditi da film ne dospe do siroke publike. Za nas je vaznije od Oskara da svet vidi film i spozna istinu.