RAZOTKRIVANJE NILA KROZ VEKOVE: Dokumentarna serija o svetoj reci, 21. decembra (21.35), na kanalu Vijasat histori

TVN

19. 12. 2020. u 10:18

AKO želite da zaronite u jednu od najdužih i najlepših reka na našoj planeti i njenu istoriju, pogledajte, u ponedeljak, 21. decembra (21.35), dokumentarnu seriju "Razotkrivanje Nila", na kanalu Vijasat histori.

РАЗОТКРИВАЊЕ НИЛА КРОЗ ВЕКОВЕ: Документарна серија о светој реци, 21. децембра (21.35), на каналу Вијасат хистори

Foto Vijasat

Ova spektakularna četvorodelna priča, koristeći se najnovijim tehnologijama u arheologiji, prikazuje nam, pre svega, ogromnu ulogu koju je sveta reka imala u razvoju drevnog Egipta.

Kako se Nil razvijao kroz vekove? Koje su posledice ovih promena? Koje su to domišljate sisteme luka i kanala drevni Egipćani gradili? Zašto se toliko arhitektonskih čuda nalazi pod vodom?... samo su neka od pitanja kojima se ova serija bavi.Na početku nam otkriva neverovatne priče dva potopljena drevna grada na mestu ulivanja Nila u more.

Jedan od njih je Tanis i u njemu je pronađeno neverovatno pogrebno blago. Potom ćemo videti kakav je bio uticaj poplava na civilizaciju drevnog Egipta, a podvodni dronovi prikazaće zadivljujuću Havara piramidu - čudo arhitekture skriveno u dubinama Nila.

Foto Vijasat

Serija prikazuje i život u Luksoru i vodi nas u obilazak najvažnijih spomenika koji se u njemu nalaze - kompleks Karnak, hram Denderu i zamak Ramzesa Drugog, odnosno Hram miliona godina. Potom ćemo pratiti ronioce u dubinama oko ostrva Elefantina, a usput otkriti i kako su stari Egipćani prenosili kamen koji se koristio za izgradnju arhitektonskih čuda drevnog Egipta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista