ZAKUKALI ZBOG "DARE IZ JASENOVCA": Hrvatski mediji zapomažu jer Zagreb ne ulaže ništa, dok Srbija podržava domaću kinematografiju

Novosti online

05. 12. 2020. u 16:53

ЗАКУКАЛИ ЗБОГ ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски медији запомажу јер Загреб не улаже ништа, док Србија подржава домаћу кинематографију

Foto: Promo

FILM "Dara iz Jasenovca", o srpskoj devojčici koja pokušava da preživi u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac biće srpski kandidat za Oskara sledeće godine u konkurenciji najboljih stranih filmova. Vlada Republike Srbije je podržala ovaj projekat, koji će svetu predstaviti najužasnije zločine koji su počinjeni na teritoriji Evrope, i ostali gotovo zaboravljeni.

Čini se da upravo to najviše smeta "komšijama", pa tako hrvatski mediji poslednjih dana sve više pišu o ovom filmu i kandidaturi za Oskara.

U tekstovima provejava žaljenje što za razliku od Hrvatske, Srbija podržava ovakve projekte, pa se tako naglašava da je Vlada Srbije uložila više od tri miliona evra u ovaj film.

Foto: Printscreen

 

- Ne treba se ljutiti na Srbiju jer ništa nije sprečavalo HAVC u prošlim godinama da, poput Filmskog centra Srbije ili još pre njih napravi takmičenje za "film s nacionalnom temom", u koje bi spadale i teme poput Jasenovca. Ali, sad će u svet ići film u kojem se Hrvati prikazuju kao loši, jer je jedan od središnjih likova Maks Luburić. Takođe, Antonijević i Nataša Drakulić su kvalitetan reditelj i scenaristkinja, a koliko sam video, produkcija je dobra i sigurno je uložen veliki novac - ističe hrvatski filmski publicista Veljko Krulčić.

Takođe ističu da je stručni konsultant Mihael Berenbaum, koji je već radio na sličnim projektima, dok je prava na prikazivanje filma navodno otkupio Dejvid Glaser i njegov "101 Studios", za koga hrvatski mediji navode da je "respektabilni igrač u filmskom biznisu".

Režiser filma je Predrag Antonijević, a naslovnu ulogu Dare igra Biljana Čekić, dvanaestogodišnja devojčica iz Kozarske Dubice. Ustašu i zapovednika jasenovačkog logora Vjekoslava Maksa Luburića je igrati Marko Janketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nikola

05.12.2020. 20:41

Треба се што више трудити да свет сазна истину о страдању Срба кроз историју. Само не могу да се отмем утиску да се то дешава тек сад, након пуно година; дешава се онда када су Хрвати завршили свој паклени план и побили, покатоличили и протерали Србе из Славоније, Барање, Далмације...... Сада када је ствар готова ми снимамо филмове и пишемо књиге. Где смо били протеклих 50, 60 година, зашто смо као народ ћутали? Нисмо имали права да ћутимо, зато изнова и изнова страдамо.

Milorad

05.12.2020. 23:48

@Nikola - Ви као да сте живели на Марсу? Као да не знате ко је владао Србијом и Југославије? Ти наводни српски кадрови који су владали Србијом и на савезном нивоу, били су антиСрби, комунисти и атеисти и чинили су све да затру сваку истину о злочинима Срба у НДХ, као и злочинима од комуниста?!

Nikola

06.12.2020. 20:13

@Milorad - Да, увек су нам други криви, а ми нисмо никад. Ако су такви људи владали Србијом, зашто су се обични Срби и Српкиње венчавали са Хрватима? Зашто су заборављали своје претке, славе, зашто нису крштавали децу, носили шајкачу, зашто су псовали Бога? Несрећа је што је и народ прихватио зло које су комунисти донели.

Aleksandra

03.02.2021. 00:46

@Nikola - Jadni vi što krivite Srbe za zločine ustaša. Zbog takvih " Srba" ovo se i dešavalo. Nisu se smjele spomenuti srpske žrtve, da oni drugi ne izjednače Srbe sa četnicima. Da se ne bi osjećali uvređeno za svoje zločine.

Rašo

03.02.2021. 16:39

@Milorad - На шта мислиш када кажеш '... о злочинима Срба у НДХ ..."? Какве су то злочине наводно починили Срби у НДХ и према коме?

ranko75

21.01.2021. 18:05

@Nikola - Upravo u tome je stvar sami nista nismo radili i samo sve svaljujemo na Tita. Nisam rekao da je Tito za srbe bio dobar ali je nase necinjenje kao da nismo postojali a imali smo srbe na celu Srbije koji nisu ni pokusali da nesto urade u korist Srbije.

Bene

28.01.2021. 15:18

@Somborac - Pa, Lordan Zafranović decenijama želi da napravi film o Jasenovcu, ali u Hrvatskoj nijr nikad imao razumevanje. Valjda zato što je ustašiju opleo u "Okupaciji Dubrovnika u 26 slika". Doduše, u "Padu Italije" pored osude ustaša, okomio se i na četnike- "gusare", čerkeze (ostatke ruske bele garde), a nije zaobišao ni partizane.

Bilja

06.12.2020. 13:34

Bilo bi lepo kada bi vas list pokrenuo pricu o filmu Danka Vasovica koji se ticeJasenovca i do danas nije imao premijeru, a mislim da je jos uvek negde u RTS-u. Film je Valdhajm-skriveno zlo.

Bea

06.12.2020. 18:28

Jasenovac se desio i to se ne može promeniti. Komentar kako će na osnovu filma Hrvati biti predstavljeni kao loši je besmislen. Ti Hrvati jesu bili loši, a ove savremene generacije Hrvata treba da pokažu da nisu iste kao njihovi preci, da se pomire sa lošom prošlošću i potrude se da stvaraju dobru budućnost. Da preduhitrim one koji će spominjati ratove devedesetih, nisu tema, kad budu, važiće isti komentar, samo za više naroda.

baunti

10.12.2020. 21:30

Sada treba napraviti dokumentarac, ili serijal dokumentaraca, po uzoru na BBC, i dati ih na Amazon, Netflix, YouTube i ostale kanale da ljudi gledaju. Samo to je trebalo uraditi još prije 30 godina, ali ajde - bolje ikad nego nikad.