ZAKUKALI ZBOG "DARE IZ JASENOVCA": Hrvatski mediji zapomažu jer Zagreb ne ulaže ništa, dok Srbija podržava domaću kinematografiju

Novosti online

05. 12. 2020. u 16:53

FILM "Dara iz Jasenovca", o srpskoj devojčici koja pokušava da preživi u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac biće srpski kandidat za Oskara sledeće godine u konkurenciji najboljih stranih filmova. Vlada Republike Srbije je podržala ovaj projekat, koji će svetu predstaviti najužasnije zločine koji su počinjeni na teritoriji Evrope, i ostali gotovo zaboravljeni.

ЗАКУКАЛИ ЗБОГ ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Хрватски медији запомажу јер Загреб не улаже ништа, док Србија подржава домаћу кинематографију

Foto: Promo

Čini se da upravo to najviše smeta "komšijama", pa tako hrvatski mediji poslednjih dana sve više pišu o ovom filmu i kandidaturi za Oskara.

U tekstovima provejava žaljenje što za razliku od Hrvatske, Srbija podržava ovakve projekte, pa se tako naglašava da je Vlada Srbije uložila više od tri miliona evra u ovaj film.

Foto: Printscreen

 

- Ne treba se ljutiti na Srbiju jer ništa nije sprečavalo HAVC u prošlim godinama da, poput Filmskog centra Srbije ili još pre njih napravi takmičenje za "film s nacionalnom temom", u koje bi spadale i teme poput Jasenovca. Ali, sad će u svet ići film u kojem se Hrvati prikazuju kao loši, jer je jedan od središnjih likova Maks Luburić. Takođe, Antonijević i Nataša Drakulić su kvalitetan reditelj i scenaristkinja, a koliko sam video, produkcija je dobra i sigurno je uložen veliki novac - ističe hrvatski filmski publicista Veljko Krulčić.

Takođe ističu da je stručni konsultant Mihael Berenbaum, koji je već radio na sličnim projektima, dok je prava na prikazivanje filma navodno otkupio Dejvid Glaser i njegov "101 Studios", za koga hrvatski mediji navode da je "respektabilni igrač u filmskom biznisu".

Režiser filma je Predrag Antonijević, a naslovnu ulogu Dare igra Biljana Čekić, dvanaestogodišnja devojčica iz Kozarske Dubice. Ustašu i zapovednika jasenovačkog logora Vjekoslava Maksa Luburića je igrati Marko Janketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije