FILM "Dara iz Jasenovca", o srpskoj devojčici koja pokušava da preživi u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac biće srpski kandidat za Oskara sledeće godine u konkurenciji najboljih stranih filmova. Vlada Republike Srbije je podržala ovaj projekat, koji će svetu predstaviti najužasnije zločine koji su počinjeni na teritoriji Evrope, i ostali gotovo zaboravljeni.

Nikola

05.12.2020. 20:41

Треба се што више трудити да свет сазна истину о страдању Срба кроз историју. Само не могу да се отмем утиску да се то дешава тек сад, након пуно година; дешава се онда када су Хрвати завршили свој паклени план и побили, покатоличили и протерали Србе из Славоније, Барање, Далмације...... Сада када је ствар готова ми снимамо филмове и пишемо књиге. Где смо били протеклих 50, 60 година, зашто смо као народ ћутали? Нисмо имали права да ћутимо, зато изнова и изнова страдамо.

Milorad

05.12.2020. 23:48

@Nikola - Ви као да сте живели на Марсу? Као да не знате ко је владао Србијом и Југославије? Ти наводни српски кадрови који су владали Србијом и на савезном нивоу, били су антиСрби, комунисти и атеисти и чинили су све да затру сваку истину о злочинима Срба у НДХ, као и злочинима од комуниста?!

Nikola

06.12.2020. 20:13

@Milorad - Да, увек су нам други криви, а ми нисмо никад. Ако су такви људи владали Србијом, зашто су се обични Срби и Српкиње венчавали са Хрватима? Зашто су заборављали своје претке, славе, зашто нису крштавали децу, носили шајкачу, зашто су псовали Бога? Несрећа је што је и народ прихватио зло које су комунисти донели.

Aleksandra

03.02.2021. 00:46

@Nikola - Jadni vi što krivite Srbe za zločine ustaša. Zbog takvih " Srba" ovo se i dešavalo. Nisu se smjele spomenuti srpske žrtve, da oni drugi ne izjednače Srbe sa četnicima. Da se ne bi osjećali uvređeno za svoje zločine.

Rašo

03.02.2021. 16:39

@Milorad - На шта мислиш када кажеш '... о злочинима Срба у НДХ ..."? Какве су то злочине наводно починили Срби у НДХ и према коме?

ranko75

21.01.2021. 18:05

@Nikola - Upravo u tome je stvar sami nista nismo radili i samo sve svaljujemo na Tita. Nisam rekao da je Tito za srbe bio dobar ali je nase necinjenje kao da nismo postojali a imali smo srbe na celu Srbije koji nisu ni pokusali da nesto urade u korist Srbije.

Bene

28.01.2021. 15:18

@Somborac - Pa, Lordan Zafranović decenijama želi da napravi film o Jasenovcu, ali u Hrvatskoj nijr nikad imao razumevanje. Valjda zato što je ustašiju opleo u "Okupaciji Dubrovnika u 26 slika". Doduše, u "Padu Italije" pored osude ustaša, okomio se i na četnike- "gusare", čerkeze (ostatke ruske bele garde), a nije zaobišao ni partizane.

Bilja

06.12.2020. 13:34

Bilo bi lepo kada bi vas list pokrenuo pricu o filmu Danka Vasovica koji se ticeJasenovca i do danas nije imao premijeru, a mislim da je jos uvek negde u RTS-u. Film je Valdhajm-skriveno zlo.

Bea

06.12.2020. 18:28

Jasenovac se desio i to se ne može promeniti. Komentar kako će na osnovu filma Hrvati biti predstavljeni kao loši je besmislen. Ti Hrvati jesu bili loši, a ove savremene generacije Hrvata treba da pokažu da nisu iste kao njihovi preci, da se pomire sa lošom prošlošću i potrude se da stvaraju dobru budućnost. Da preduhitrim one koji će spominjati ratove devedesetih, nisu tema, kad budu, važiće isti komentar, samo za više naroda.

baunti

10.12.2020. 21:30

Sada treba napraviti dokumentarac, ili serijal dokumentaraca, po uzoru na BBC, i dati ih na Amazon, Netflix, YouTube i ostale kanale da ljudi gledaju. Samo to je trebalo uraditi još prije 30 godina, ali ajde - bolje ikad nego nikad.