"MALI PEČAT" ZA "TRAG": Tradicionalno priznanje za grafiku dodljeno Oliveri Basti

M. A. K.

03. 12. 2020. u 09:35

МАЛИ ПЕЧАТ ЗА ТРАГ: Традиционално признање за графику додљено Оливери Басти

Foto privatna arhiva

NAGRADA "Mali pečat", koja tradicionalno prati izložbu Grafičkog kolektiva "Mala grafika", ove godine pripala je Oliveri Basti za delo "Trag", iz 2020. godine, nastalo u tehnici linorez.

Ovaj rad izabran je među 273 dela od 145 autora, predstavljenih na postavci "Nojeva barka" u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, a odluku je doneo žiri u kom su bili Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Zoran Todović, grafičar i Natalija Stokanović, istoričarka umetnosti.

- Umetnica afirmiše ideju o samospoznaji kroz kontinuirano preispitivanje svog porekla, lokalnog životnog i stvaralačkog habitusa, kao i inicijalnih poriva umetničke akcije - piše između ostalog u obrazloženju priznanja.

- Nagrađeni rad ukazuje na negovanje vizuelnih kvaliteta visoke štampe i bogate likovnosti - teksture ručno pravljenog papira koji su integralni deo njenog autorskog koncepta.

Nagrađena Olivera Basta (1986), diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Banjaluci, gde je završila i master studije. Samostalno i grupno izlagala je u BiH, Poljskoj, SAD, Kanadi, a osvojila je i nekoliko nagrada za grafičko stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)