"MALI PEČAT" ZA "TRAG": Tradicionalno priznanje za grafiku dodljeno Oliveri Basti

M. A. K.

03. 12. 2020. u 09:35

NAGRADA "Mali pečat", koja tradicionalno prati izložbu Grafičkog kolektiva "Mala grafika", ove godine pripala je Oliveri Basti za delo "Trag", iz 2020. godine, nastalo u tehnici linorez.

МАЛИ ПЕЧАТ ЗА ТРАГ: Традиционално признање за графику додљено Оливери Басти

Foto privatna arhiva

Ovaj rad izabran je među 273 dela od 145 autora, predstavljenih na postavci "Nojeva barka" u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, a odluku je doneo žiri u kom su bili Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Zoran Todović, grafičar i Natalija Stokanović, istoričarka umetnosti.

- Umetnica afirmiše ideju o samospoznaji kroz kontinuirano preispitivanje svog porekla, lokalnog životnog i stvaralačkog habitusa, kao i inicijalnih poriva umetničke akcije - piše između ostalog u obrazloženju priznanja.

- Nagrađeni rad ukazuje na negovanje vizuelnih kvaliteta visoke štampe i bogate likovnosti - teksture ručno pravljenog papira koji su integralni deo njenog autorskog koncepta.

Nagrađena Olivera Basta (1986), diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Banjaluci, gde je završila i master studije. Samostalno i grupno izlagala je u BiH, Poljskoj, SAD, Kanadi, a osvojila je i nekoliko nagrada za grafičko stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju