ROĐENDAN UZ GRUPU TNT: Raznovrstan petodnevni program povodom Dana Muzeja Jugoslavije

M. MIRKOVIĆ

28. 11. 2020. u 09:11

DAN Muzeja Jugoslavije "proslavlja" se od danas do 2. decembra, nizom programa povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, poput video prenosa kustoskog vođenja, onlajn diskusija i koncerta, izložbe...

РОЂЕНДАН УЗ ГРУПУ ТНТ: Разноврстан петодневни програм поводом Дана Музеја Југославије

Jedna od postavki u Muzeju Jugoslavije

Danas od 14 časova publika će na jutjub-kanalu Muzeja moći da prati prenos vođenja kroz kustoske intervencije na stalnoj postavci. Kustosi će približiti publici predmete koje su izdvojili i kroz njih akcentovati konkretne istorijske trenutke i važne društvene pojave.

U nedelju u 13 časova biće upriličeno autorsko vođenje kroz aktuelnu izložbu dokumentarnih fotografija "TANJUG javlja, rat je završen".

Takođe u nedelju, od 19 časova, na jutjub-kanalu Muzeja Jugoslavije svi zainteresovani moći će da prate diskusiju "Sloboda narodu!". Učesnici će biti Sanja Horvatinčić, postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu, i Andrej Grubačić, redovni profesor antropologije na Institutu za integralne studije u Kaliforniji i gostujući profesor na Univerzitetu u Berkliju. Kroz razgovor, koji će moderirati istoričarka Jovana Nedeljković, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije, učesnici će preispitivati koncept slobode koristeći kao okosnicu primere dva radikalna emancipatorska pokreta koja u svom radu istražuju - jugoslovenski Narodnooslobodilački i kurdski oslobodilački pokret.

Na sam rođendan Muzeja, u utorak, 1. decembra, od 19 časova publika će na muzejskom jutjub-kanalu moći da prati nastup poznatog beogradskog sastava "Fiš in Oil", koji će izvesti poseban repertoar jugoslovenskih revolucionarnih pesama.

U sredu, 2. decembra, biće otvorena i gostujuća izložba "Alan Ford trči počasni krug", na kojoj će biti prikazane 152 originalne table kultnog stripa koji je ostvario ogroman uticaj na jugoslovensku popularnu kulturu. Reč je o crtežima iz ranog perioda (1969-1975), kad je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Autor izložbe je slovenački kolekcionar stripova Rok Glavan, a izložba je prošle godine postigla veliki uspeh u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani.

DECA "PUTUJU" KROZ MUZEJ

NAJMLAĐE posetioce na stalnoj postavci očekuje svojevrsni "put oko sveta": u svakoj od pet izložbenih sala nalaze se mape koje upućuju na tragove do određenih muzejskih predmeta. Kako se fond Muzeja pretežno sastoji od brojnih poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života, deca imaju priliku da se, pronalazeći tragove, kreću kroz stalnu postavku, putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, običajima. U igri učestvuju deca i njihovi pratioci samostalno i nezavisno od drugih posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru