POČELI BORINI POZORIŠNI DANI: Predstava vranjskog teatra ,,Ništa nećemo zaboraviti'' otvorila festival

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

21. 10. 2023. u 22:26

PREMIJEROM predstave vranjskog teatra ,,Ništa nećemo zaboraviti'', po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića večeras su u Vranju otvoreni 43. po redu Borini pozorišni dani. Simbolično ovom predstavom obeležen je i Dan pozorišta ,,Bora Stanković’’.

ПОЧЕЛИ БОРИНИ ПОЗОРИШНИ ДАНИ: Представа врањског театра  ,,Ништа нећемо заборавити отворила фестивал

Foto: Dejan Ristić

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković  govoreći na otvaranju posebno je naglasio da će je naglasio da će Grad  pružati bezrezervnu podršku realizaciji programskih sadržaja teatra, a posebno Borinih pozorišnih dana.

Foto: Grad Vranje

 

- Skoro deceniju i po Borini pozorišni dani odvijaju se pod određenim sloganom, sa festivalskim repertoarom koji prati slogan i bavi se aktuelnim temama sa kojima se suočavamo. Od ove godine promenili smo i koncept, te su Borini pozorišni dani postali međunarodni festival, sa međunarodnim žirijem i kvalitetnom selekcijom. I to je još jedna od odrednica koja će naš, već visoko pozicioniran, festival podići za još jednu lestvicu više na pozorišnoj sceni Srbije. Sa novom, međunarodnom selekcijom, mnogo će dobiti ne samo pozorište i pozorišna publika, već i sam grad. Biće tu umetnici, koji će, verujem, otići iz našeg grada zadovoljni - rekao je Milenković.

Foto: Dejan Ristić

 

Direktor Pozorišta Nenad Jović rekao je da je prošle godine 21. oktobar ustanovljen za Dan pozorišta ,,Bora Stanković'' jer je ustanova neraskidivo vezana za ovaj datum, jer već 42 godine u Pozorištu „Bora Stanković“ 21. oktobra počinju Borini pozorišni dani, osnovani sa ciljem da se sačuva sećanje na velikana naše književnosti Borisava Stankovića i sa idejom da budu generator razvoja pozorišta i pozorišne umetnosti u gradu. 

Foto: Dejan Ristić

 

Na repertoaru takmičarske selekcije festivala su komadi: ,,Kod večite slavine'' po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard treći'' Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred'' po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ibzenov ,,Neprijatelj naroda'' čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava ,,Realisti'' po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža - Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice'', komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gergej'' iz Temišvara u Rumuniji. Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama'' koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović'' iz Zrenjanina.

I ove godine biće dodeljene nagrade ,,Borisav Stanković'' za najbolju predstavu u celini, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu, kao i nagrada publike ,,Radoslav Radivojević''. Uz glavni, festival će imati i prateći program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)