OGLEDALO SRPSKOG FILMA: Večeras u Vrnjačkoj Banji počinje 47. Festival filmskog scenarija

G. ĆIROVIĆ

12. 08. 2023. u 11:51

PREMIJERNIM projekcijama filmova „Koma“ za koji su scenario napisali Vida Basara i Petar Jakonić a glavne uloge poverene Slavku Štimcu, Biljani Đurović i Zoranu Cvijanoviću, a potom i dugo iščekivanog filma „Prigušivač“, po scenariju Natalije Musić, u kome glavne role tumače Branislav Trifunović i Petar Strugar, u Vrnjačkoj Banji večeras počinje 47. po redu Festival filmskog scenarija.

ОГЛЕДАЛО СРПСКОГ ФИЛМА: Вечерас у Врњачкој Бањи почиње 47. Фестивал филмског сценарија

FFS

Osim pomenutih filmova, tokom pet festivalskih dana jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, pred stručnim žirijem i ljubiteljima sedme umetnosti u takmičarskom programu naći će se još 13 ostvarenja srpske kinematografije nastalih između dva festivala.

O nagradama će odlučivati stručni žiri – Nataša Drakulić, Saša Radojević i Srđan Dragojević, prošlogodišnji pobednik sa filmom „Nebesa“. Priznanje „Zlatno pero Gordana Mihića“ treću godinu za redom dodeljuje se za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, žiri novinara tradicionalno će dodeliti jednu nagradu, priliku da izabre svog favorita imaće i publika, a biće dodeljena i nagrada „Marko Živić“ namenjena mladom glumcu.

FFS

 

- Zvaničan program praktično počinje na Trgu kulture kabareom „Naše veče“ glumca Ivana Bosiljčića, potom će uslediti defile učesnika crvenim tepihom po ugledu na najveće svetske filmske festivale. Ceremonija svečanog otvaranja predviđena je za 21.30 na letnjoj pozornici Amfiteatra „Danilo Bata Stojović“, nakon čega slede i premijere filmova „Koma“ i Prigušivač“ - kaže Saša Milenković, direktor KC Vrnjačka Banja.

Sutrašnji, drugi festivalski dan bogat je programom koji počinje projekcijom filma „Vučje bobice“ u sali bioskopa, a potom sledi otvaranje izložbe Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989“. U sali bioskopa publika će sutra biti u prilici da pogleda još dva filma „Kristina“ i „Usta puna zemlje“.

A, nakon kabarea pod nazivom „Druga strana filma“ na Trgu kulture, program se seli na letnju pozornicu gde će u večernjim terminima najpre biti prikazan film „Ko živ, ko mrtav“, a potom van konkurencije i film „Oluja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)