STIŽU I POBEDNICI BIJENALA U VENECIJI: Objavljen glavni program 57. Bitefa, koji će trajati od 3. do 10. oktobra

M. Kralj

09. 06. 2023. u 17:00

ZA mene Bitef podrazumeva kontinuitet. Postoji nešto što su u ovaj festival ugrađivali mnogi ljudi pre nas, istakao je, predstavljajući u Skupštini grada Beograda, program predstojeće međunarodne pozorišne manifestacije, reditelj Nikita Milivojević, koji je u februaru preuzeo kormilo na mestu umetničkog direktora od teatrologa i pozorišnog kritičara Ivana Medenice.

СТИЖУ И ПОБЕДНИЦИ БИЈЕНАЛА У ВЕНЕЦИЈИ: Објављен главни програм 57. Битефа, који ће трајати од 3. до 10. октобра

Foto Anderj Vasilenko

Pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", 57. Beogradski internacionalni pozorišni festival, ipak neće biti održan u svom tradicionalnom terminu, krajem septembra, već od 3. do 10. oktobra. Ali, kontinuitet je uspostavljen sa jednom od ideja prethodnog umetničkog direktora:

- U pitanju je dan prologa, koji povezuje predstojeći Bitef sa onim prethodnim - rekao je Milivojević. - Tako će 3. oktobra publika biti u prilici da kao prolog festivala pogleda "Božanstvenu komediju" u režiji Franka Kastrofa i produkciji BDP, koju je selektovao Ivan Medenica.

O konceptu festivala, selekciji od tri domaće i šest inostranih predstava (iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije) i vizuelnom identitetu, uz novog umetničkog direktora, govorili su Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu, Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, koselekotorke Tijana Grumić i Ksenija Đurović i Veljko Golubović, izvršni kreativni direktor "Nju momenta".

Foto Nenad Šugić

Selektorski tim:Ksenija Đurović, Nikita Milivojević i Tijana Grumić

Prvi put predstave za festival birao je koselektorski tim, što je Milivojević objasnio:

- Razmišljali smo šta je danas ozbiljno savremeno pozorište, koje može biti dramsko, postdramsko, ili plesni teatar, instalacije, čitav hibrid formi, pa smo uklapali ovogodišnju selekciju tako što je Ksenija Đurović više zainteresovana za tu plesnu scenu, a Tijana Grumić za dramski teatar.

Foto promo

Vizuelni identitet 57. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala

Bitef će svečano u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 4. oktobra otvoriti nemačka predstava "Deca sunca" prema delu Maksima Gorkog, u režiji Mateje Kolažnika i izvođenju teatra "Šaušpilhaus" iz Bohuma. Uslediće, u Narodnom pozorištu, gostovanje Nacionalnog teatra Grčke iz Atine, sa predstavom "Zbogom, Lindita", prema konceptu i režiji Maria Banušija. Atelje 212 učestvuje na Bitefu sa predstavom "Kao i sve slobodne devojke", prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić (6. oktobar), a domaću scenu predstavljaće i igrački komad "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" autora Igora Koruge (8. oktobar, Bitef teatar).

Snaga Radmilinih stihova

SLOGAN ovogodišnjeg festivala "Snago, ne pristaj da budeš nečija", zapravo je stih preuzet iz zbirke Radmile Petrović, "Moja mama zna šta se dešava u gradovima". On je poslužio kao početna tačka i u traženju vizuelnog identiteta, a od prispelih 50 radova iz celog regiona na konkurs "Nju Moment", kako je rekao kreativni direktor Veljko Golubović, kao pobedničko izabrano je rešenje Ivana Savića.

Mađarska predstava "Raspevana mladost" Judite Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti, biće na programu 6. i 7. oktobra, dok će 7. i 8. oktobra, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić"biće izveden litvanska opera-performans "Sunce i more", sa kojim su Rugile Baržzukaite, Vaiva Hranite i Lina Lapelite, osvojile "Zlatnog lava" na Bijenalu u Veneciji 2019. godine.Moderna verzija priče o Jovanki Orleanki - "Žan", hrvatske autorke Ivane Sajko u režiji nekadašnje umetničke direktorke Bitefa Anje Suše, i izvođenju stokholmskog pozorišta "Riksteatren" i "Dramaten", biće pretposlednja predstava, 9. oktobra, dok veče kasnije festival svečano zatvara Wakatt koreografa Serža Emea Kulibalija, koprodukcija Burkine Faso i Belgije.

Pored glavnog programa biće održana i "Bitef polifonija", kao i sve popularnija Cirkus sfera u Luci Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri