NOVI RADOVI NEMANJE NIKOLIĆA U GALERIJI "RIMA": Kao u "Zoni sumraka"

M.A.K.

08. 06. 2023. u 17:11

SVOJEVREMENO dobitnik nagrade za crtež iz fonda Vladimir Veličković i jedan od osnivača Umetničkog prostora "U 10", a sada već umetnik srednje generacije i docent na Fakultetu likovnih umetnosti- Nemanja Nikolić (1987), od 8. juna do 8. jula, predstavlja nove radove u beogradskoj Galeriji "Rima".

НОВИ РАДОВИ НЕМАЊЕ НИКОЛИЋА У ГАЛЕРИЈИ РИМА: Као у Зони сумрака

Foto promo

Njegovu izložbu čine crteži većeg formata, kao i video-animacije inspirisane kinematografskim ostvarenjima druge polovine XX veka.

Kako u katalogu izložbe navodi Sanda Kalebić, svoju umetničku praksu Nikolić bazira na dva segmenta, paralelno stvarajući slike u stilu geometrijske apstrakcije i figurativne crtane video-animacije, sa filmom kao inspiracijom i zajedničkim imeniteljem. U novom ciklusu pod nazivom "Psihopolitike", koristi odabrane sekvence iz serije "Zona sumraka", koje "smešta" na naslovne strane dnevnog lista "Politika" iz 2020, ali i preko stranica istrgnutih iz socijalističkih političkih enciklopedija.

Za podlogu crteža, Nikolić je u najvećoj meri koristio publikacije i mape objavljivane u vreme SFRJ, sa osvrtom na specifičnu kulturnu i političku poziciju nekadašnje države, a ovoga puta pogled je usmeren ka propitivanju savremenog trenutka.

- Baš kao u epizodama serije "Zona sumraka", i naša stvarnost deluje sve neverovatnije, kao da nam izmiče - piše Kalebićeva.

- Čitajući naslovne strane novina, a još više konzumirajući druge savremenije medije kojima je informacija postala samo proizvod, a vest način da se dođe do klika, čini nam se da ne živimo u sopstvenoj realnosti, već da se nalazimo u nekom paralelnom svetu, lošem filmu, zoni sumraka. Pojedinac postaje nesposoban da u moru informacija razlikuje istinu od onog drugog, i da se izbori sa količinom loših i besmislenih vesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!