POČINJE NOBELOVA SEZONA: Sutra kreće saopštavanje dobitnika najprestižnije nagrade

Novosti online

02. 10. 2022. u 11:03

POČETAK oktobra označava sezonu Nobelove nagrade. Šest dana, šest nagrada, nova lica iz celog sveta dodana su na najelitniji svetski spisak naučnika, pisaca, ekonomista i lidera.

ПОЧИЊЕ НОБЕЛОВА СЕЗОНА: Сутра креће саопштавање добитника најпрестижније награде

Foto Tanjug

Ovogodišnja Nobelova sezona počinje u ponedeljak, tradicionalno, nagradom za medicinu, u utorak za fiziku, u sredu za hemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir, a narednog ponedeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.


Tajnoviti Nobelovi komiteti nikada ne nagoveštavaju ko će dobiti nagrade, pa svako može da nagađa ko bi mogao da osvoji nagrade koje se objavljuju od ponedeljka.

Do sada su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958. godine, dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, nagradu odbio 1964. godine.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije