ŠESTI “VRMDŽA FEST”: Gran pri Predragu Todoroviću i Dragoslavu Gogiću

S. M. J.

03. 08. 2022. u 22:08

NA šestom Festivalu turističkog, dokumentarnog i ekološkog filma, održanom u Vrmdži kod Sokobanje, nagrađeni su najbolji autori turističkog, ekološkog i kategoriji etno kulture života na selu, kao i najbolja ostvarenja u filmskoj i televizijskoj produkciji.

ШЕСТИ “ВРМЏА ФЕСТ”: Гран при Предрагу Тодоровићу и Драгославу Гогићу

Foto: S.M.Jovanović

Gran pri festivala, “Latin grad” ravnopravno su dobili Predrag Todorović  za film „Krošnja“ u produkciji TV centar Svilajnac i Dragoslav Gogić za film “ Između pokreta i sporta” u produkciji RTS-a.

Od 70 filmova koliko ih je stiglo za šesto izdanje “Vrmdža festa” selektor Velimir Stojanović odabrao je 29 za žiriranje, a stručni žiri u sastavu: Dejan Dabić, predsednik, Jelena Stojanović  i Slaviša Krstić, članovi uručio je nagrade najboljima.

Oliver Paunović za film „Dobro došli u Svrljig“ osvojio je nagradu za najbolji promotivni turistički film, Mohači Huba za film „Čuvari prirode Vojvodine” za najbolji promotivni ekološki film, a “Čežnja” Andreja Tomina priznanje za najbolji debitanski film.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Nebojša Ilić za film „Jagorida”, za najbolji scenario Branka Bešević Gajić za film „Svedočanstva - Manastir Tumane”, za najbolju kameru Nebojša Resanović za film „Ispod kruške, kruška“, za najbolju montažu Živomir Mihajlović za film „Raskovnik“, a za najbolju muziku Marija Milosavljević za film “Brus – zavičaj”.

Uručena su i specijalna priznanja i to: Bojanu Vojnovom za celokupni estetski kvalitet za film “Ako tradicija nestane”, Danilu Petroviću za očuvanje prirodnih lepota Srbije za film “Negotinske pivnice”, Aleksandru Ćiriću za očuvanje religije i kulturnog nasleđa za film “Priče Malog Jerusalima”, Stefanu Ćiriću za promociju ruralnih predela Srbije za film “Festival slobodnih reka i planina” i Miletu Jasniću za promociju i očuvanje starih zanata za ostvarenje “Zvuci frule pod Golijom – Marko Pendić”.

Ruža Helać dobila je priznanje za doprinos očuvanju prirodnog dobra za serijal “Zelena patrola”, Ljubiša Tešić za promociju prirodnih lepota Srbije za film “Gornje Podunavlje”, Dunja Janićijević za očuvanje tradicije i kulture srpskih sela za ostvarenje “Pričaj mi”, Srboljubu Petkoviću uručeno je priznanje za afirmaciju istorijskog nasleđa za film „Molba malog sirotog Ilije Svetom Nikoli“, Ani Palamarević za film “Dan posle” i Lidiji i Zoranu Iliću za “Golubicu sa Medaka” za podizanje svesti o zaštiti prirode od klimatskih promena, Gariju Bramilu za podizanje svesti o zaštiti stanovništva od posledica zagađenja prirode, a Jeleni Đukić Pejić za doprinos u podizanju svesti o ekologiji za film „Majdanpek u strahu za svoju Staricu”.

-Selo Vrmdža u opštini Sokobanja postalo je poslednjih godina prava turistička atrakcija koju poseti više hiljada ljubitelja prirode. Veliki doprinos u očuvanju kulturnog indetiteta, oživljavanju i razvoju sela Vrmdža ima i jedinstvena kulturna manifestacija “Vrmdža fest” što može da bude kao primer modela za razvoj sela u Srbiji. U našoj zemlji gotovo i da nema ovakvih manifestacija na kojim bi se prezentovali ekološki i turistički dokumentarni filmovi, jer filmovi ovog sadržaja imaju edukativnu, a isto tako i zabavnu funkciju – kaže Slaviša Krstić iz Lokalne akcione grupe Rtanj koja i organizuje ovaj festival.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)