VINČANSKI POHOD U DOBA NEOLITA: Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije

M. A. K.

15. 07. 2022. u 12:39

ZAJEDNIČKIM snagama Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije pripremili su izložbu "San neolitske noći", kojom će predstaviti bogato arheološko nasleđe naše zemlje, u okviru programa "Tvrđava mira Evropske prestonice kulture".

ВИНЧАНСКИ ПОХОД У ДОБА НЕОЛИТА: Музеј Војводине и Народни музеј Србије

Foto Narodni muzej Srbije

Autori postavke, koja će biti otvorena večeras u 20 časova u Novom Sadu, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) su mr Lidije Balj i Andreja Starović.

Eksponati na izložbi pokrivaju raspon od skoro dva milenijuma - period tokom kog su nastale i razvijale se starčevačka zajednica, sa ranom neolitskom kulturom na tlu Srbije (okvirno od oko 6200. do 5400. godine pre naše ere) i vinčanska zajednica, koja predstavlja vrhunac neolitskog perioda, a koja se na našim prostorima razvijala u vreme od oko 5300. do 4500. godina pre naše ere.

- Jugoistočna Evropa, a pogotovo prostor istočnog i središnjeg Balkana, predstavljala je područje na kojem su se odvijali najbitniji procesi u nastajanju novog i drugačijeg sveta.

Iako su tokom 20. veka arheološka istraživanja Starčeva, Vinče i brojnih drugih neolitskih lokaliteta obogatila srpsku i evropsku arheologiju neolita, prve dve decenije novog veka donele su drugačiji pristup nove generacije istraživača, čiji rezultati menjaju i značajno unapređuju naša znanja o ranim poljoprivrednicima Evrope - piše u najavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri