SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA O FESTU: Priča o rađanju festivala i njegovim počecima

V.V.S.

03. 03. 2022. u 13:07

POVODOM 50. jubilarnog Festa biće održana projekcija arhivskog filma kultnog reditelja Miće Miloševića o nastanku festivala i razgovor o filmu pod nazivom "Rađanje Festa", 4.marta, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О ФЕСТУ: Прича о рађању фестивала и његовим почецима

foto:promo

Prvi Fest otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana. Od tada do danas festival je postao prozor u svet i jedan od glavnih kulturnih događaja Beograda. Do danas posetilo ga je preko četiri miliona gledalaca sa više od četiri hiljade značajnih svetskih filmova, i sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki zadatak šireći horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Učestvuju Radoslav Zelenović, istoričar filma, Aleksandar Mandić, filmski i tv reditelj Saša Radojević, scenarista, reditelj i filmski kritičar. Projekciju će svečano otvoriti Marko Krstić, direktor Zavoda i Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)