MUZIKA NA STIHOVE PETROVA: Večeras u okviru koncerta domaćih dela za violončelo i klavir u Narodnom muzeju u Beogradu

M. A. K.

24. 11. 2021. u 11:14

KOMPOZICIJA za violončelo i klavir "Svetlost u brdima", Milane Stojadinović Milić, inspirisana stihovima Aleksandra Petrova (1938-2021), biće izvedena večeras na koncertu u atrijumu Narodnog muzeja, i to na dan sahrane ovog izuzetnog pesnika, esejiste, proznog pisca i vrhnunskog inteletualca.

МУЗИКА НА СТИХОВЕ ПЕТРОВА: Вечерас у оквиру концерта домаћих дела за виолончело и клавир у Народном музеју у Београду

Đorđe Milošević i Bojana Dimković, Foto Promo

- Izuzetan pesnik - naš, srpski Rus, gospodin Aleksandar Petrov, "upakovao" je u svoje stihove sav mogući i dostupan optimizam, pa sam tako i ja pokušala da u partituru "upakujem" najčistije, najjednostavnije, najtoplije note, inspirisana jednim divnim ruskim napevom - ističe kompozitorka.

Milana Stojadinović Milić, Foto Privatna arhiva

 

- Poetska minijatura skoro zamrznuta u vremenu i prostoru...

Pažnja nam je usmerena na pogled putnika usamljenog među brdima... na osećanje izolacije i usamljenosti... na tračak plamenog sunca koje za brdima nestaje ... i nadu...

Aleksandar Petrov, Foto V. Danilov

 

SVETLOST
U BRDIMA

Svetlost na putu

visoko u brdima.
Putnik vidi
samo kamen
obasjan suncem.
Ništa drugo.
Kamen.
Suncem obasjan
kamen.

Ovo muzičko ostvarenje našlo se na programu koncerta dela domaćih autora "Poezija u kompozijama za violončelo", na kome će nastupiti Đorđe Milošević (violončelo) i Bojana Dimković (klavir). Pored "Svetlosti u brdima", Milane Stojadinović Milić, na repertoaru ove večeri nove muzike za violončelo i klavir, jesu i Milojević, Maksimović, Stefanović, Jovanović, Brkljačić i Adžić. Koncert počinje u 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)