UGASIO SE VULKAN IDEJA I ENERGIJE: U Svilajncu sahranjen likovni umetnik Vlastimir Vlasta Mikić (1958-2021)

M. KRALj

08. 07. 2021. u 22:47

BURNI umetnički i privatni život beogradskog likovnog stvaraoca Vlastimira Vlaste Mikića (1958 -2021), koji je na njujorškoj sceni bio poznat pod imenom Volkano, ugasio se, posle kraće i teške bolesti. Otišao je tiho, u Svilajncu, gde je u četvrtak i ispraćen na put za večnost.

УГАСИО СЕ ВУЛКАН ИДЕЈА И ЕНЕРГИЈЕ: У Свилајнцу сахрањен ликовни уметник Властимир Власта Микић (1958-2021)

Arhiva

Rođen je 1958. godine u Peći, odakle se sa porodicom preselio u Beograd, gde je posle dve godine Pravnog fakulteta, upisao FLU i završio ga u klasi Stojana Ćelića. Još kao student uključio se u rad treće generacije umetnika okupljenih oko SKC-a, i tu 1981. imao prvu samostalnu izložbu. U isto vreme sa Destilom Markovićem, osnovao je umetničku grupu "Žestoki", a zajedno su inicirali otvaranje kluba "Akademija" na FLU.

U tom stvaralački uzbudljivom vremenu, Mikić je bio jedan od najvažnijih aktera nove vizuelnosti i nove osećajnosti, istakla je profesorka Lidija Merenik u monografiji "Vlasta Mikić Volkano", u izdanju Fondacije Vujičić, u kojoj su se našli i tekstovi profesora Jerka Denegrija i Vesne Mikić (1967-2019), profesorke muzikologije na FMU.

- Njegovo slikarstvo je tehnički neobuzdano, brzo, gestualno i koloristički jako i sirovo, a ikonografski koncipirano u izmišljenim i često sarkastičnim prizorima ili sugestivnim hibridnim bićima - napisala je Merenikova. - Mikić i sam kaže da ga je "oduvek privlačio svet posmatran kroz prizmu sarkazma, satire, kontradikcije i suprotnosti, humora i optimizma", te da sebe smatra "skeptikom-optimistom ili optimistom-skeptikom".

Sredinom osamdesetih zaputio se u Njujork. Na tamošnjoj izrazito kompetitivnoj sceni, bio je aktivan i zapažen na polju performansa, instalacija i digitalnih medija. Različitim povodima iz SAD putuje u Meksiko, Gvatemalu, Belize, Venecuelu, u Tajland, u Vijetnam. Ameriku obilazi od istočne do zapadne obale.

U Srbiju se vraća 2000. godine. Povratak u zemlju bio je i povratak slici. U Galeriji "Zvono", 2004. predstavlja radove iz ciklusa Quick Time, potom izlaže u Prodajnoj galeriji Beograd, u Somboru, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Galeriji Ruskog doma, Galeriji ULUS-a, u Smederevu, u Galeriji 73 na Banovom brdu...

SKLADIŠTE UMRLIH DUŠA

KAO jedan od ključnih Mikićevih radova, profesor Denegri, izdvaja instalaciju "Znakovi pored puta" (dva puta izlaganu, u Njujorku i Los Anđelesu, na grupnim postavkama pod nazivom Remember Yugoslavia). Denegri tvrdi da je to "možda jedno od najubedljivijih i najuzbudljivijih umetničkih svedočenja" jednog srpskog autora na temu raspada Jugoslavije.

- Kačio sam zapaljene, isečene automobilske gume i napravio instalaciju, a imao sam osećaj da pravim neko skladište, groblje umrlih duša - govorio je Mikić. - Kao da su te gume, u stvari, zapaljena tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture