LA FONTENOVA ČETIRI VEKA: Novo ilustrovano izdanje neprevaziđenih basni legendarnog francuskog autora

Marina Mirković

06. 07. 2021. u 16:21

ČETIRI veka od rođenja genijalnog La Fontena, koliko se navršava ovog 8. jula, na mnoge se načine obeležava i proslavlja diljem Evrope, pa i kod nas.

ЛА ФОНТЕНОВА ЧЕТИРИ ВЕКА: Ново илустровано издање непревазиђених басни легендарног француског аутора

Foto: Printscreen

Mlada izdavačka kuća "Vaganar", osnovana sa ambicijom da našem čitalaštvu približi, na nove načine predstavi (ili nas tek na njih podseti) kako velikane, tako i nova imena frankofone književnosti, postavila je ove godine u fokus i ovaj važan jubilej slavnog basnopisca.

U susret La Fontenovom četiristotom rođendanu, ova izdavačka kuća osmislila je, objavila i aktivno (i atraktivno) promoviše, uz veliku podršku Francuskog instituta u Srbiji, vizuelno prelepu i prebogatu knjigu - novo, za ovu prigodu jedinstveno oslikano izdanje neprevaziđenih njegovih basni, naslovljeno "Životinje služe da poučim ljude". Pored navedenih francuskih partnera, "Vaganar" je ovo izdanje dostojno opremio i plasirao i zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja, koje je ovaj projekat podržalo kao kapitalni izdavački poduhvat.

Foto: Printscreen

Kako vele izdavači, La Fonten je u našem regionu nepravedno zapostavljen, iako je on bez sumnje za francusku kulturu ono što su za nas Vuk, Njegoš i Dositej zajedno - a (n)ova je knjiga upravo i nastala u pokušaju da se ova nepravda donekle ispravi a dug velikom basnopiscu makar delimično izmiri.

Ova se zbirka La Fontenovih umotvorina podjednako obraća željnima mudrosti - u svim generacijama, a basne pred naše čitaoce dospevaju u prepevu Dragoslava Ilića, dok je Milana Poučki priređivač ovog prelepog izdanja, koje posebnim čine i ilustracije talentovanog Vuka Dabetića, akademskog slikara i ikonopisca koji je oslikao kako same basne, tako i portret genijalnog La Fontena.

Foto: Promo

- Kako basne nisu pisane isključivo za decu, iako je Luj XIV angažovao ovog genija da basnama zabavi mladog prestolonaslednika Luja XV, mi smo ovu knjigu namenili i mališanima ali i roditeljima - ističe Milena Zukić u ime izdavača.

- Naša je ideja da ponudimo kvalitetan i izazovan literarni i estetski sadržaj. Zato smo veoma zahvalni izuzetnom Vuku Dabetiću, koji je na apstraktan način ilustrovao desetak basni, kao i portret autora koji je poklonio Katedri za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, u čast ovog jubileja. Ilustracije su slikane različitim tehnikama, u različitim formatima što je bio veliki izazov i našem dizajneru Bojanu Đorđiću. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Francuskom institutu i našem Ministarstvu kulture, ponosni smo i na to što je muzej ŠATO TJERI, La Fontenova rodna kuća, prepoznao talenat našeg slikara, pa i oni objavljuju njegove radove u godini proslave 400. rođendana jednog od najvećih autora francuske književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)