''ŠOPALOVIĆI'' KOD SVOJE KUĆE: Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu označio povratak publike u teatre

N. JANKOVIĆ

10. 06. 2021. u 10:47

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu živi svoje 25. izdanje. Regionalni teatri pred publiku su izašli sa pet ostvarenja.

ШОПАЛОВИЋИ КОД СВОЈЕ КУЋЕ: Југословенски позоришни фестивал у Ужицу означио повратак публике у театре

Foto NP Užice

Posle četiri odigrane predstave, u borbi za prestižne "Ardalione", najvišu ocenu publike - 4,95, zaslužilo je "Putujuće pozorište Šopalović" JDP.

Ovdašnja publika je delo svog sugrađanina Ljubomira Simovića ranije gledala u različitim rediteljskim, uspelim postavkama, od one Dejana Mijača, do niškog izdanja "užičkog komada" Tatjane Mandić Rigonat... Ovaj put, "Šopalovići" reditelja Jagoša Markovića stigli su u grad na Đetinji posle samo tri izvođenja predstave za više od godinu dana, koliko je prošlo od beogradske premijere.

- Predstavu sam gledao, bio sam u publici, a kada je Milan Lane Gutović iz zdravstvenih razloga istupio, pre svega desetak dana, odlučio sam da "uskočim" na poziv reditelja. Ovo je jedan od najboljih pozorišnih komada ispisanih na srpskom jeziku, Ljubomir Simović je jedan od najvećih živih pesnika, vekovi će proći, a "Šopalovići" će ostati na sceni - rekao je Dragan Bjelogrlić, nakon što je publika ovacijama nagradila ansambl JDP.

"Pozorište o pozorištu" šalje jaku poruku da se od umetnosti nikada ne odustaje.

- Ovo jeste posveta pozorišnoj umetnosti, glumcima i dubokoj veri i ljudskoj slobodi - rekla je glumica Olga Odanović, a dodatni impuls emocija kod ovdašnje publike nalazi se u činjenici da se radnja "Šopalovića" dešava u ratnom Užicu, govoreći o ljudima razapetim između straha i podviga, žrtve i izdaje.

"Šopalovići" su se tako vratili kući, u Užice, a ovo izdanje festivala "Bez prevoda" označilo je i povratak publike u teatar.

Odigrane su predstave "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta i "Beo art produkcije", "O medvjedima i ljudima" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Radnička hronika" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Upotreba čoveka" u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Grada teatra Budva i "Ist vest centra" Sarajevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024