RATNIM ROMANOM "VASKRSAO" SVOG HRABROG ČUKUNDEDU SOLUNCA: Mihajlo Antić (17) svoj književni prvenac posvetio pretku koji je prešao Albaniju

D. NOVKOVIĆ

25. 05. 2021. u 10:37

KAD je iz svog Dragovca kretao na Solunski front, zemljoradnik Svetozar Antić nije ni slutio da će 105 godina kasnije postati glavni lik jednog književnog dela, i to romana svog čukununuka Mihajla (17).

РАТНИМ РОМАНОМ ВАСКРСАО СВОГ ХРАБРОГ ЧУКУНДЕДУ СОЛУНЦА: Михајло Антић (17) свој књижевни првенац посветио претку који је прешао Албанију

Foto D. N.

Književni prvenac mladog pisca, pod naslovom "Dogovor hladne noći - Za kralja i otadžbinu", nastao je na osnovu dnevničkih zapisa polupismenog Svetozara, učesnika Prvog svetskog, a prethodno i balkanskih ratova. Mihajla, učenika trećeg razreda Ekonomsko-

-trgovinske škole u Požarevcu, nacionalna istorija je oduvek privlačila, pa su mu čukundedini zapisi bili glavni pokretač za književni poduhvat.

- Među ličnim stvarima mog čukundede, osim štapa i vojničkog sanduka s kojima je prešao Albaniju i kasnije ih vratio kući, našao sam i njegov dnevnik. U njemu je opisivao šta je sve doživeo tokom ratne golgote, sa grupom saboraca, pa sam to iskoristio kao okosnicu svog romana - priča nam Mihajlo.

Zanimljivo je, kako kaže, da je njegov čukundeda bio potpuno nepismen, ali ga je tokom balkanskih ratova jedan saborac naučio da čita i piše pa je tada počeo da vodi dnevnik.

- Čukundeda Svetozar, ili Toša, kako su ga zvali, nije imao jedno oko, jer je, prilikom gađanja iz puške, metak rikošetirao i povredio ga. To ga, međutim, nije sprečilo da se hrabro bori u oslobodilačkim ratovima. Zbog toga sam veoma ponosan na njega i srećan sam što sam ga na ovaj način "vaskrsnuo", jer sada u našem selu svi pričaju o njemu. Time se potvrđuje ona stara izreka da ljudi koje volimo ne umiru sve dok živi sećanje na njih - govori nam Mihajlo.

Foto D. N.

Ne zna se tačno kad je Svetozar rođen, ni kada je preminuo. Jedino se zna da je u vreme Solunskog fronta već imao suprugu, ćerku Milicu i sina Milutina, od koga potiču naredni muški potomci - Novica, Boban i Mihajlo. Iz Grčke se vratio živ, a umro negde oko Drugog svetskog rata. Kao što je on bio vičan ratovanju, tako je njegov čukunuk vičan pisanju i već radi na drugom romanu, čija je tematika vezana za njegovo rodno selo. Piše i poeziju, a ima ideju i za jednu pozorišnu predstavu...

Inače, među Mihajlovim precima nije samo čukundeda Svetozar bio hrabri vojnik. I njegov otac Boban borio se u ratovima devedesetih. Imao je sa samo 19 godina, kada ga je na odsluženju vojnog roka rat zatekao u Zadru. Bio je u zarobljeništvu 40 dana, a za svoje ratne zasluge dobio je i medalju za hrabrost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!