SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U “MILANU BLAGOJEVIĆU”: Veštačenje pobija svedoka

V. I.

05. 05. 2021. u 17:34

U OSNOVNOM sudu u Ivanjici u sredu je nastavljeno suđenje za tragediju u preduzeću “Milan Blagojević”, koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika, Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

СУЂЕЊЕ ЗА ТРАГЕДИЈУ У “МИЛАНУ БЛАГОЈЕВИЋУ”:  Вештачење побија сведока

Foto: V. Ilić

Na ročištu je saslušan svedok ove nesreće Marko Mitrović, bivši radnik u ovoj namenskoj fabrici.

Da podsetimo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Foto: V. Ilić

Radoš Milovanović (u sredini) pred sudom

Prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka Mitrovića, na čije svedočenje su uložili prigovore svi branioci optuženih, a zbog “selektivnog sećanja na nesrećni događaj”, kao i zbog “neslaganja njegovog svedočenja sa izjavom datom pre tri godine pred tužiocem”, on je napomenuo da se u pogonu u kome je izbio požar nije aktivirao protivpožarni sistem. Međutim, to su negirali advokati, punomoćnici optuženih, naglasivši da se u nalazu veštaka napominje da se “sistem aktivirao, te da je ceo pogon bio mokar od vode”. On je, takođe, uporno tvrdio da se u magacinskom prostoru nalazilo mnogo više od dozvoljene količine baruta, iako to, kako su branioci naglasili nije merodavno, odnosno “nije moglo uticati na ishod nesreće”, što takođe stoji u nalazu veštaka. Ovo ispitivanje trajalo je punih pet sati, i ono nije završeno, pa je novo ročište, odnosno nastavak saslušanja svedoka, zakazano za 1. jul tekuće godine.

Foto: V. Ilić

Radnici ovog lučanskog preduzeća, kao i uvek do sada, na suđenje su ispratili Milovanovića iz fabričkih pogona.

-Ovo je veoma opasna i štetna proizvodnja i zato je naš prioritet bezbednost zdravlja na radu i zaštita od požara. Permanentno radimo na njihovom poboljšanju i unapređenju i ulažemo značajna sredstva u tom cilju. Bez obzira na situaciju sa koronom, preduzeće planira da u ovoj godini uloži oko 252 miliona dinara za povećanje bezbednosti i poboljšanje zdravlja radnika – rekla nam je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću u fabrici. - Nastavljamo i sa investicijama osvajanjem novih tehnologija i unapređenjem postojećih. Plan investicija u ovoj godini vredan je četiri miliona evra, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAPRAVILA SEBI LAŽNU DIPLOMU MASTER PROFESORA PA KAŽNJENJA SA POLA MILIONA DINARA: Priznala krivicu za falsifikovanje