MORALA SAM DA IDENTIFIKUJEM UBIJENU DECU: U parnici protiv Koste i roditelja svedočila razredna 7/2 Dragana Tomić

S.J.Matić

05. 04. 2024. u 17:59

BILA sam sama u zbornici tog 3. maja, kada čujem "bam". Mislim petarda i onda "bam, bam, bam". Izađem i vidim Dragana kako leži. Otrčim nazad da zovem policiju i izađem opet i vidim decu kako leže. Prvo sam zvala decu iz 7/2 i javio mi se N. Pitam, koje je pucao, mislim neko spolja ušao, a on kaže Kosta. Kako Kosta?

МОРАЛА САМ ДА ИДЕНТИФИКУЈЕМ УБИЈЕНУ ДЕЦУ: У парници против Косте и родитеља сведочила разредна 7/2 Драгана Томић

Foto D. Milovanović

Ovo je juče u Višem sudu u Beogradu svedočeći u parničnom postupku po tužbi roditelja dece ubijene u "Ribnikaru" protiv porodice Kecmanović ispričala Dragana Tomić, razredna 7/2, odelenja u koje je Kosta išao i u kojem je počinio zločin.

- Onda je došla policija i rekla nam da nikome ništa ne javljamo i da isključimo telefone dok ne obave uviđaj. Tek posle dva, tri sata je došao inspektor i tražio da identifikujem decu. Ne znajući da ima još ubijene dece, pitala sam zašto ja, a on kaže da nam skratite postupak. Uveli su me u učionicu, puno dece na podu, da im kažem kako se ko zove. Došla je i Hitna, dala mi neke injekcije i od tada sam na bolovanju.

Ona je kazala da na početku školske godine u sedmom razredu Kosta nije bio prve dve, tri nedelje u školi, jer je imao koronu.

- Kada je došao pitala sam ga zašto je prešao u drugu smenu, a on mi je rekao da tamo nije imao drugara, a ovde ih ima. Pitala sam ga da li ga je tamo neko maltretirao, a on je rekao: "Ne". Družio se sa malim P. i V. Od bivše razredne u šestom i učiteljice sam čula da je dobar đak - kazala je razredna. - To odelenje je bilo fenomenalno, divna deca, vanserijska, koja vole da uče, vole školu. Kosta se nije izdvajao od njih. Kada ga pitaš sve je znao. On se nije mnogo isticao, u početku je bio ćutljiv i povučen, to je trajalo u prvom polugodištu. Posle više nije. Čak je poslednjih mesec dana bio raspoložen i nasmejan - ispričala je razredna, koja im je predavala i francuski.

Ona je kazala da je znala da je Kosta išao na glumu i u muzičku školu, ali ne i u streljanu i da to nikada nije pominjao.

- Niko se na njega nije žalio. Izostajao je dosta. Imao je prvo koronu, pa grip u decembru, pa opet koronu u martu. Njegova majka je dolazila i rekla da ima postkovid posledice da se umara, da mu je loša koncentracija, da ga teško budi i da pričam sa nastavnicima da imaju malo razumevanja za njega. Imao je u 7. razredu oko 200 izostanaka, ali bilo je još takve dece, pa i sa više izostanaka, jer oni imaju u Ribnikaru 7 ili 8 časova dnevno. Svi izostanci su lekarski opravdani - navela je nastavnica.

Ona je ispričala da je Kosta malo popustio kada se vratio u školu posle tog kovida u martu.

- Deca su mi rekla da ga na času matematike pita nastavnica, a on ne zna. To je bilo čudo, da Kosta nešto ne zna. On se nervirao i videla sam da mu je bilo stalo, jer je govorio moram da popravim ovo, moram ono - kazala je razredna Dragana.

Ona je kazala da je na ekskurziji u Kladovu bio sa V. (koji je 3. maja ranjen prim. autora) da su igrali igrice, da se sa njim inače družio, da su odlazili jedna drugom u kuću, zajedno sedeli u školi. Nastavnica francuskog je ispričala da je sa Kostom, njegovom mlađom sestrom i još nekoliko dece bila na jezičkom kampu u Francuskoj u januaru 2023. godine i da je sve bilo u redu.

- Družio se sa decom, igrali su karte, skupljali su se kod njega u sobi, gledali filmove. Sam je bio u sobi i nije tačno da je sedam noći spavao na fotelji kako se pričalo, već jednu ili dve noći. Kada sam saznala, pitala sam ga zašto spava na fotelji, a on mi je rekao "vi nas oterate na spavanje, a meni se ne spava i igram igrice. Posle me mrzi da pređem u krevet i zaspim tu". Rekla sam mu da ne može tako i sledeće jutro sam otišla da ga probudim i on je spavao u krevetu. Odnos sa sestrom na kampu mu je bio uobičajen, ali ona se više družila sa nekom devojčicom - ispričala je Dragana Tomić.

Ona je kazala da se Kosta u školi više družio sa dečacima, nego sa devojčicama, da je imao odličan uspeh, da je u prethodnom odelenju bio ubedljivo najbolji, ali u 7/2 nije, jer je bilo bolje dece od njega.

- Nisam primetila da je on zbog toga pod pritiskom. Rekao mi je i da nema pritisak roditelja zbog škole. Majka je dolazila i zahvaljivala se, jer su ga deca divno prihvatila i rekla je da se preporodio. Deca su ga zvala na rođendane, slala šta je rađeno u školi i šta ima za domaći, kada nije dolazio, dok u prethodnom razredu to nisu hteli. Majku sam videla nekoliko puta, bila je uobičajen roditelj, bez nekih posebnih zahteva - navela je razredna Dragana.

VLADIMIRU POZLILO

NA današnje ročište u parnici nije došla Miljana Kecmanović, jer je stav njenih advokata da se ona u tom postupku neće izjašnjavati dok ne iznese odbranu u krivičnom postupku, koji se vodi protiv nje i supruga Vladimira vodi u Višem sudu u Beogradu. Vladimir je po svom zahtevu doveden iz pritvora da prisustvuje ovom suđenju, ali mu je pre početka pozlilo, pa je vraćen nazad. Sudija Bojana Čogurić je rekla da on iz zdravstvenih razloga ne može da prisustvuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)