KOSTA SVEDOK NA SUĐENJU RODITELJIMA: Predloženo da bude ispitan na glavnom pretresu

S. J. M.

11. 10. 2023. u 21:00

KOSTA K. (14) biće svedok na suđenju njegovim roditeljima, Vladimiru i Miljani Kecmanović, kojima će se, ukoliko bude potvrđena optužnica, suditi u Višem sudu u Beogradu: ocu za teško delo protiv sigurnosti, a majci za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

КОСТА СВЕДОК НА СУЂЕЊУ РОДИТЕЉИМА: Предложено да буде испитан на главном претресу

Foto: Z. Jovnaović/Novosti

Tužilac Višeg javnog tužilaštva Nikola Uskoković kazao je da je ovaj dečak, koji je, kako se sumnja, u svojoj školi "Vladislav Ribnikar", 3. maja, ubio desetoro i još šestoro ranio hicima iz očevog pištolja, predložen za ispitivanje u svojstvu svedoka na glavnom pretresu.

Majka Miljana Kecmanović optužena je jer je njen nesporan DNK trag nađen na jednoj čauri kod vrata učionice za istoriju u kojoj je tada čas imalo Kostino odelenje VII/2 i gde je, takođe, pucao u đake. Protiv nje za ovo krivično delo nije vođena istraga, već je neposredno optužena. To znači da je tužilaštvo iskoristilo dokaz, do kojeg je došlo u istrazi protiv njenog supruga Vladimira.

Inače, Miljana Kecmanović je pre nekoliko meseci saslušana kao građanin u predistrazi, jer se proveravalo da li je možda počinila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje deteta. Međutim, za to delo do danas protiv nje nije pokrenuta istraga, jer očigledno nema dokaza, koji bi potkrepili osnovane sumnje.

S druge strane, stručnu javnost iznenadila je optužba za nedozvoljeno držanje metka, koji je njen suprug legalno kupio i držao u stanu gde žive. Advokat Toma Fila ukazuje da ne mora da znači da je ona bila u dodiru sa oružjem.

- Možda je čistila prašinu sa municije. Čudno mi je što nije ispitana o tome. Zato sam i iznenađen, jer je bilo dovoljno vremena da se sprovede istraga i oko njenog učešća - kaže Fila. - Kazna za to krivično delo je tri godine zatvora i nije mi jasno zašto je tužilaštvo procenilo da traži dve i po godine, a ne maksimum.

Majci zabranjeno da viđa sina

VIŠI sud produžio je juče pritvor za još 30 dana Vladimiru Kecmanoviću, da ne bi ponovio krivično delo u slučaju boravka na slobodi i zbog uznemirenja javnosti.

Istim rešenjem majci Miljani Kecmanović određena je mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa sinom Kostom, zato što je on sada svedok, a ona optužena. Ona je upozorena da joj se može odrediti teža mera ukoliko prekrši izrečenu zabranu.

Na ove odluke oni se mogu žaliti Apelacionom sudu.

Sličan slučaj ovakve optužbe već se desio u srpskom pravosuđu. Maji Adrovac je suđeno u Višem sudu u Beogradu, jer je njen DNK trag pronađen na čaurama ostalim na mestu gde je pucano na biznismena Milana Beka 2014. godine. Optužena je bila da je pomagala u pokušaju ubistva Beka i dva puta je prvostepeno oslobođena, a na kraju i pravosnažno. Nije bilo moguće dokazati da je ona držala te metke i dala ih Aleksandru Zdravkoviću, koji je osuđen na deset godina zatvora da je pucao u Beka i pokušao da ga ubije.

Momčilo Minić, advokat koji je tada branio Maju Adrovac, u vezi sa optužbom protiv Miljane Kecmanović kaže nam, iz stručnog ugla, da to što je nečiji DNK nađen na nekom predmetu ne znači da ga je držao u ruci ili dirao.

- Ona je mogla da kine dok je njen suprug držao taj metak i da tako ostane njen DNK trag. Zanimljivo je da je Miljana Kecmanović bila član komisije sa Biološkog fakulteta koja je radila DNK veštačenje kod Maje Adrovac. Taj tim je tvrdio da je Maja sigurno dirala te metke. Sad se to, nekom sudbinom vratilo, pa je ona u poziciji Maje da mora da dokazuje da ih nije pipnula - navodi Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona