MNOGE ČEKA DOŽIVOTNA ROBIJA! Tokom ove godine na optuženičkoj klupi naći će se javnosti dobro poznata imena, prva suđenja ovih dana

J. D. LjUTIĆ/N. BIJELIĆ

10. 01. 2022. u 11:18

VEĆ početkom godine u srpskim sudnicama naći će se mnogi optuženi za teška krivična dela, među kojima su i oni koji su dobro poznati javnosti i kojima, ukoliko se dokaže njihova krivica, prete višedecenijske kazne.

МНОГЕ ЧЕКА ДОЖИВОТНА РОБИЈА! Током ове године на оптуженичкој клупи наћи ће се јавности добро позната имена, прва суђења ових дана

Foto Depositphotos

Na optuženičkoj klupi naći će se zbog optužbi za zloupotrebe položaja, dilovanje narkotika, teških ubistava...

Belivuk i Miljković

FEBRUAR prošle godine ostaće upamćen po hapšenju Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i pripadnika njihove kriminalne grupe, zbog sumnje da su počinili niz teških krivičnih dela. Kako je istraga tekla, tako su na površinu isplivavali najjeziviji detalji onoga što su, kako se tvrdi, činili. Sve je kulminiralo objavljivanjem fotografija, na kojima su zabeleženi poslednji trenuci života njihovih žrtava, izmasakrirana tela. Najveći šok bio je kad je otkrivena mašina za industrijsko mlevenje mesa, u kojoj su u najvećem broju završavali oni koji su im se zamerili.

Foto: N. Skenderija/ATA Images/MUP

Krajem jula prošle godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još 28 osoba, napisanu na 322 strane. Na teret im se stavlja pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmica i silovanje. Grupa je optužena za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Prema nekim informacijama, očekuje se da će se ova zloglasna grupa pred deliocima pravde u Specijalnom sudu naći krajem januara.

NASTAVAK SUĐENjA DARKU ŠARIĆU

POSLEDNjEG dana februara, pred većem Apelacionog suda u Beogradu, planirano je da se pojavi Darko Šarić, pošto je pred ovom sudskom instancom u odnosu na njega i još trojice okrivljenih ponovo otvoren glavni pretres u postupku za trgovinu narkoticima, kako bi se otklonile izvesne nedoumice koje postoje u ovom slučaju. Nakon toga, biće izrečena nova pravosnažna presuda, pošto je prethodnu, od 15 godina zatvora, ukinuo Vrhovni kasacioni sud.

Foto: Igor Marinković

Pljevljaka očekuje još jedan proces pred Apelacijom i to u predmetu za pranje para. Njemu je pred Specijalnim sudom izrečena kazna od devet godina zatvora. Na ovu presudu žalbe su uložili i tužilaštvo i odbrana i one će biti razmatrane na javnoj sednici, koja treba da bude zakazana. Po okončanju sednice, znaće se da li će presuda biti potvrđena, preinačena ili ukinuta uz zahtev da se ponovi suđenje.

DIJANA HRKALOVIĆ - TRGOVINA UTICAJEM

PRED sudskim većem Specijalnog suda naći će se i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, zbog optužbe da je počinila krivično delo trgovina uticajem.

Tužilaštvo je sudu predložilo da je posle održanog glavnog pretresa izrekne kaznu od pet godina zatvora. Optužnim predlogom, zbog zloupotrebe službenog položaja, obuhvaćeni su i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije, i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Foto I. Marinković

Istraga protiv Hrkalovićeve započeta je zbog sumnje da je uticala na Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izveštaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, predmetu poznatom kao "ubistvo na šinama", za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk. Postupak protiv nje je, u međuvremenu, bio proširen. Hrkalovićeva je u pritvoru bila nešto manje od dva meseca, pritvor joj je zatim ukinut, ali se samo dve nedelje kasnije ponovo našla iza rešetaka, pošto je Apelacioni sud prihvatio žalbu Tužilaštva.

GLUMICE PROTIV ALEKSIĆA

PRED Višim sudom u Beogradu za 2. februar je zakazan glavni pretres na kojem bi vlasnik škole glume Miroslav Aleksić trebalo da iznese odbranu. Tužilaštvo ga tereti za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka, polaznica njegove škole.

Foto: M.Anđela

On je uhapšen 16. januara prošle godine i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je odlukom Apelacionog suda ukinut u zamenu za kućni pritvor uz elektronski nadzor. Njega je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Odbrana je tražila saslušanje više desetina glumaca i režisera, čemu su se usprotivili punomoćnici oštećenih glumica, smatrajući da se na taj način odugovlači postupak.

ESTETIKA PRED SUDIJOM

SREDINOM februara, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zakazano je suđenje Olgici Markanović, optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu. Ona je uhapšena 1. juna prošle godine i sve do 13. oktobra je bila u pritvoru, kada je ova mera zamenjena blažom, tačnije kućnim pritvorom uz nanogvicu.

Olgica Markanović / Foto Instagram

Tužilaštvo tvrdi da je od 1. maja 2020. godine do 1. marta prošle godine u neregistrovanom Medicinsko-estetskom centru "Tajas" u Beogradu, neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen", prouzrokovala trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno je, kako se navodi, primenjivala nedopuštene injekcije lokalne anestezije lidokain-hlorida, koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok-terapije i edukacije.

LAŽNI LEKAR SAVA KNEŽEVIĆ

ZBOG sumnje da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu optužen je Sava Knežević (23). On je optužen da je u neregistrovanoj ordinaciji Dr Sauvage na Terazijama, od 2. januara 2020. do 8. aprila prošle godine, za novčanu naknadu pružao medicinske usluge bez odgovarajuće stručne spreme i licence za rad. Za pomaganje, postupak se vodi i protiv njegove majke Danijele (49). Oni će svoje odbrane izneti 31. januara.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema tvrdnjama tužilaštva, Knežević je izvodio liposukcije, korekcije usana, transfere masti, a sve prikrivajući od pacijenata da za tako nešto nije stručno osposobljen i da nema licencu.

DRAGOLjUB OPET O ZAPALjENOJ KUĆI

BIVŠI predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, ove godine ponovo će se naći pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. Naime, Apelacija je ukinula prvostepenu presudu, kojom je bio osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja trojice osumnjičenih na paljenje kuće novinara portala "Žig info", Milana Jovanovića, 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Foto: P. Milošević

Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Jovanović je posle te noći izjavio da iza napada, zbog njegovog novinarskog istraživanja, stoji Simonović, koji je to odbacio.

UBISTVO KIK-BOKSERA

SLUČAJ ubistva kik-boksera Vladimira Cvetkovića (19), posle četvrt veka, trebalo bi da dobije sudski epilog tokom ove godine. Sve do leta 2020. osumnjičeni za ovaj zločin, Predrag Miketić, bio je u bekstvu. Lisice na ruke stavljene su mu u Crnoj Gori, tačnije u Baru.

Foto Privatna arhiva

Cvetković je bio vrhunski sportista. Dva puta je bio vicešampion Jugoslavije u disciplinama lou-kik i ful kontakt, tri puta šampion Jugoslavije, osvojio je prvo mesto na Balkanskom prvenstvu u lou-kiku. Pet dana pre nego što je ubijen dobio je poziv od saveznog selektora za pripreme reprezentacije za prvenstvo sveta u ful kontaktu, koje je održano u Poljskoj. Početkom decembra 2021. Miketić je prvi put izneo odbranu u Višem sudu u Beogradu. Tvrdio je da nije on ubio Cvetkovića, već njegov brat blizanac Nenad.

"BONI I KLAJD" IZ JABUKOVCA

KRAJEM februara u Višem sudu u Zaječaru moglo bi da otpočne iznošenje završnih reči u postupku za ubistvo Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53), avgusta 2019. u zaseoku Valja Vratne u Jabukovcu kod Negotina. Za ovaj stravičan zločin optužen je Jabukovčanin Davor Pernić (36), koji je prvo priznao da ih je sam ubio, a zatim promenio iskaz označivši Maju Bađikić (27) iz Dupljana kao svoju saučesnicu i osobu koja je "tipovala" Kazimirovića, jer je, navodno, imao para.

Davor Pernić i Maja Bađikić čekaju nastavak postupka

Ona je negirala da je umešana u ovaj zločin, tvrdeći da ju je Pernić prinudio na vezu "pretnjama da će joj ubiti najmilije".

MAJKA I ĆERKA I BEBA U KONTEJNERU

NA optuženičku klupu Višeg suda u Beogradu 1. februara sešće Branka Prijović i njena ćerka Milja, koje se terete da su 23. decembra 2020. godine tek rođenu bebu bacile u kontejner u Ulici kralja Milana u beogradskom naselju Obrenovac. Njima se na teret stavlja pokušaj teškog ubistva i preti im višegodišnja zatvorska kazna. Majka i ćerka bi trebalo sad, prvi put, da iznesu odbranu pred sudom.

Foto Privatna arhiva

Dete su pronašli policajka i zaposleni u Hitnoj pomoći, nedugo pošto je u GAK Višegradska prevezao pacijentkinju zbog ginekoloških tegoba. Ispostavilo se da se Milja, koja je krila trudnoću, porodila, a potom, sumnja se, bacila tek rođenu devojčicu u kontejner blizu zgrade u kojoj živi.

ČETIRI TONE U JOVANjICI

DECEMBRA 2020. godine pred Specijalnim sudom u Beogradu otpočelo je suđenje Predragu Koluviji (40), većinskom vlasniku kompanije "Jovanjica", zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Pored Koluvije, optužnicom je obuhvaćeno još devet osoba, svi zaposleni u kompaniji.

OPTUŽBE Predrag Koluvija (prvi sleva), Foto D. Milovanović

Pripadnici MUP su po nalogu TOK ušli na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove, i kako je tada saopšteno, tamo su pronašli ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane. Zaplenjena su 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Ovo suđenje je trenutno u fazi ispitivanja svedoka, ali Koluviju čeka još jedan proces, takođe pred Specijalnim sudom, u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2". Optužnicom su obuhvaćena i petorica pripadnika BIA i MUP. Terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Koluvija je bio uhapšen u novembru 2019. i sve do 24. septembra prošle godine bio je u pritvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!