SUDOVIMA PRETI KOLAPS: Traži se razmeštanje predmeta iz najopterećenijih sudova

V.C.S.

08. 12. 2021. u 23:55

UKOLIKO postojeći saziv Skupštine ne usvoji izmene Zakona o parničnom postupku, pritisak na najveće sudove u Srbiji, koji su inače preopterećeni, biće dodatno pojačan. Sudovi će početi da zakazuju ročišta u hiljadama novih predmeta po kojima se ove godine nije postupalo, jer se čekalo njihovo delegiranje ostalim sudovima u zemlji, pa je prednost data starim slučajevima, upozorio je Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA).

СУДОВИМА ПРЕТИ КОЛАПС: Тражи се размештање предмета из најоптерећенијих судова

FOTO: Arhiva novosti

Upravo će ti novi, tzv. "nevidljvi" predmeti, kako kažu, izazvati kolaps sistema, i u svim parničnim predmetima održavaće se samo jedno ročište godišnje. Alumni klub je upitao Ministarstvo pravde da li će uskoro uputiti predlog za izmene i dopune ZPP-a Vladi, pa poslanicima.

- AKPA pozdravlja napore koje je Ministarstvo pravde preduzelo radi postizanja što šireg konsenzusa u pogledu sadržine izmena ZPP, ali iskazuje bojazan da bi odlaganje izmena, makar u pogledu nadležnosti sudova, imalo obziljno posledice po efikasnost i kvalitet pravosuđa - navode u Alumni klubu.

Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđena je izmena ZPP u drugom kvartalu ove godine, međutim, kažu, do realizacije predviđenog plana nije došlo zbog protivljenja Advokatske komore Srbije Nacrtu izmena koje je sačinilo Ministarstvo. Sa druge strane, sudijska udruženja su ukazivala na nužnost izmena, kako bi se zaštitilo pravo građana na suđenje u razumnom roku i predmeti ravnomerno rasporedili po sudskoj mreži. Sada se dve trećine svih sudskih sporova vode u beogradskim sudovima, a pored toga preopterećeni su i osnovni sudovi u svim većim gradovima.

Evropski sud za ljudska prava zauzeo je stav da hronična preopterećenost sudova ne može da bude prihvatljivo opravdanje za dužinu trajanja sudskih postupaka, pa tu leži opasnost od povećanja broja tužbi protiv države pred Sudom u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri