IZUJEDANA DEVOJČICA STABILNO, PAS U ZOO-HIGIJENI: Stručnjaci o incidentu u Sremčici - Ko je odgovoran za napad?

J.D.Lj.

10. 07. 2023. u 21:31

DEVOJČICA (4), koju je za vikend u beogradskom naselju Sremčica napao, izujedao i teško povredio vlasnički pas - malinoa, posle operacije je dobro, ali i dalje veoma uplašena.

ИЗУЈЕДАНА ДЕВОЈЧИЦА СТАБИЛНО, ПАС У ЗОО-ХИГИЈЕНИ: Стручњаци о инциденту у Сремчици - Ко је одговоран за напад?

Foto: M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

Lekari iz Tiršove kažu:

- Devojčica je primljena sa izuzetno teškim povredama. Urađena je hitna operacija, koja je dugo trajala. Devojčica je sada stabilno, nije vitalno ugrožena, ali lekari prate njeno stanje.

Nakon incidenta, naležno Drugo OJT u Beogradu preduzima sve radnje, kako bi se utvrdila istina o ovom nemilom događaju, rečeno je  "Novostima" iz ove institucije.

- Pozvan je dežurni tužilac, koji je naložio da se pas odvede u zoo - higijenu - navode iz Tužilaštva. - Nakon obavljenih razgovora naloženo je policiji da nama dostavi izveštaj, te će se videti u kom pravcu će ići dalje postupanje.

Podsetimo, devojčica je bila sa bakom i dedom u kući u Sremčici. Njen ujak, koji je vlasnik psa, kako saznajemo, trenutno je na godišnjem odmoru sa porodicom i van Beograda.

Tako se dogodilo da je devojčica, sa teže pokretnim dekom, odlučila da ode i nahrani psa. Međutim, on je nasrnuo na nju, a iz čeljusti razbesnele životinje devojčicu je, krvavu i rasporenog stomaka, jedva oteo i izvukao deda.

Dete je hitno odvezeno u Dečiju bolnicu u Tiršovoj, gde je operisano, a pas je u zoo-higijenu.

Šta se tačno i zbog čega dogodilo, pokazaće istraga.

No, stručnjaci tvrde da je u pitanju vrlo inteligentna životinja,miroljubiva, ali da okidač za agresiju može da bude različite vrste, među kojima kako se najviše veruje - nesocijalizacija psa, što nema veze sa rasom.

NOVINAR PREMINUO OD UJEDA

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/PG Mreža

Vladan Radosavljević (62), novinar i analitičar, preminuo je početkom januara nakon stravičnih ujeda grupe vlasničkih pasa rase staford u mestu Velikoj Ivanči kod Mladenovca.

Violeta M. bila je zadužena da u dvorištu kuće M.S, koja boravi u inostranstvu, vodi računa o psima, hrani ih i pazi. No, nakon što ih je nahranila, kako se sumnja, nije dobro zatvorila boks u kom su boravili psi, pa su oni šetali po dvorištu, a onda, kako su bili bez nadzora, izašli i na ulicu.

Napali su i na smrt izujedali Vladana, a onda ujeli i njegovu suprugu O.R. koja je zadobila lake telesne povrede.

Tako na primer, međunarodni kinološki sudija Nenad Milojević navodi da ima mnogo mogućih razloga zašto je vlasnički pas napao devojčicu, te objašnjava da, u ovakvim slučajevima, primarno odgovara vlasnik životinje. Međutim, u konkretnom slučaju mogu biti odgovorni i roditelji deteta, s obzirom na to da su ušli u dvorište i "tuđu" teritoriju. Ipak, o tome će konačnu odluku doneti nadležno Tužilaštvo, odnosno sud.

Tokom prošle godine, kako saznajemo, bilo je prijavljeno 860 ujeda pasa, a samo u Beogradu 175.

Kazne postoje, ali i dalje one se retko primenjuju, te tako i dalje, na ulici možemo videti vlasnike pasa koji svoje ljubimce šetaju bez povoca ili korpe na njušci. na ovaj način, u opasnosti se mogu naći, bez obzira na rasu, kako sami psi, tako i njihovi vlasnici, prolaznici i konačno - deca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!