U TRI BURETA ŠTEKOVALI 2,7 MILIONA €: Detalji spektakularne akcije hapšenja predvodnika "Balkanskog kartela"

Z. USKOKOVIĆ

13. 05. 2023. u 12:15

DVOJICA predvod­nika "Balkanskog kartela" i 11 vođa njihovih kriminalnih ćelija, privedeni su juče u srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje ih tereti za šverc najmanje sedam tona koka­ina na tlu Evrope.

У ТРИ БУРЕТА ШТЕКОВАЛИ 2,7 МИЛИОНА €: Детаљи спектакуларне акције хапшења предводника Балканског картела

Foto MUP

Pred tužiocem su se našli Miroslav Starčević (44), zvani Mićko Crnogorac i Mladen Lazarević (43), čelnici kartela, zatim Miloš J.(46), Dragan Đ. (42), Milan M. (31), Dra­gan N. (46), Ivan C. (46), Radisav R. (44), Gligorije P. (72), Miloš R.(40), Lju­biša L. (53), Mirko P.(41) i Vladan S. (36).

Akcija, kodnog imena "Izi" ("polako"), izvede­na je na teritoriji Srbi­je, Belgije i Holandije. Na prikupljanju dokaza radilo se od 2021. godine, kada je srpska policija dobila prve operativne podatke. Posredstvom međunarodne pravne po­moći, iz Francuske je stigao set materijalnih dokaza, prikupljenih pre­ko "Skaj" aplikacije.

Na teritoriji Srbi­je uhapšeno je 13 osoba, pripadnika organizova­nih kriminalnih grupa, koje su funkcionisale kao "Balkanski kartel".

Policija privodi članove kartela, Foto printskrin

Kako se sumnja, oni su učestvovali u krijumča­renju višetonskih po­šiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Ko­lumbije, Brazila, Ekva­dora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko- tranzitne podrške. Pri­kupljeni su dokazi za najmanje tri basnoslovne pošiljke. Konkretno, reč je oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi (Ho­landski Antili), zatim 1,2 tone kokaina zaplenje­nog u belgijskom gradu Ha­seltu, kao i 743 kilogra­ma kokaina zaplenjenog u Roterdamu, u Holandiji.

Dokazi o njihovoj ume­šanosti u pomenute za­plene prikupljeni su to­kom analize podataka sa aplikacije "Skaj", koju su izvršili pripadnici srpske policije. Pre­tresom stanova i ostalih prostorija, koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu, pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja, od kojih je jedan automatski, i četiri pri­gušivača.

Tom prilikom pro­nađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog ek­sploziva, optički nišan, više stotina metaka ra­zličitog kalibra, perike i silikonske maske.

Pored veće količine novca, pronađenog u sta­novima koji su koristi­li, na jednoj od lokacija u specijalnom izgrađenom skrivenom prostoru pro­nađena su tri plastič­na bureta sa više od 2,7 miliona evra. Takođe, prilikom pretresanja objekata na pomenutim lokacijama, pronađeno je više luksuznih automo­bila i skupocenih satova.

Pripadnici MUP Sr­bije, koji su učestvovali na razbijanju ovog karte­la, što je najveća takva akcija u istoriji srpske policije, došli su do saznanja da su Starčević i Lazarević angažovali ostale pripadnike, koji su pak formirali svoje "ćelije" za transport i distribuciju narkotika.

- Samo su se oni među­sobno poznavali, dok čla­novi "ćelija" nisu imali saznanja o dvojici na vrhu - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - Ovakav sistem organizovanja i hijerarhije karakteri­stičan je za južnoamerič­ke kartele. Ovo je prvi takav, koji je oformljen u ovom regionu.

Foto MUP

Interesantno je da je većina vođa "ćelija" odranije poznata čak i evropskoj policiji. Tako se, recimo, Dragan Đ. sa čelnicima kartela po­znaje godinama. On i La­zarević bili su optuženi za pljačku zlatare u Duba­iju 2007. godine. Gligo­rije P., inače najstariji među uhapšenima, iza re­šetaka se našao pre osam godina u Madridu kada je zaplenjeno tri i po tone kokaina.

Radisav R. gotovo da je bio nepoznat javnosti sve do oružanog napada na njega na Dedinju 2016. godine, kada je ranjen u ru­ku. Rodom je iz Crne Gore, ima kriminalni dosije, a pre toga na njega je pucano i u inostranstvu. Posle napada u Beogradu pisalo se da je zasmetao jednom od crnogorskih klanova.

Najpoznatiji među sada uhapšenima je Ljubiša L., zvani Čombe, koji se dovodio u vezu sa najve­ćom fabrikom za proi­zvodnju sintetičkih dro­ga u Evropi. Uhapšen je 2003. godine kada su pro­nađeni droga i supstance za njeno pravljenje u fa­brici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima, čija je vrednost procenjena na 50 miliona evra. Bio je član kriminalne grupe čuvenog doktora Mila­na Zarubice i sudilo im se u Specijalnom sudu u Beogradu.

Posle izdržane kazne, jedno vreme je bio daleko od očiju javnosti, sve dok nije "pao" na prelazu Gra­dina pri pokušaju bek­stva iz Srbije u Bugarsku.

Gašić: Još snažnija borba

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić čestitao je pripad­nicima MUP na izuzetno uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu:

- Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapaciteti­ma i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nasta­viti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala - poručio je ministar Gašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?