PODNET OPTUŽNI PREDLOG: Osumnjičenom V.T. za bahato ponašanje preti kazna zatvora od najmanje četiri godine

Novosti online

09. 06. 2021. u 11:12

PRVO javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu, optužni predlog protiv okrivljenog V.T. zbog sumnje da je izvršio krivično delo "Izazivanje opše opasnosti".

ПОДНЕТ ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ: Осумњиченом В.Т. за бахато понашање прети казна затвора од најмање четири године

Foto: P. Milošević

Dana 07.06.2021. godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom, optužni predlog protiv okrivljenog V.T. zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo Izazivanje opšte opasnosti član 278. stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, na taj način što je u toku noći 07/08.07.2020. godine, za vreme protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, prišao službenim vozilima MUP RS koja su bila parkirana na stazi između "Glavne Pošte" i Crkve "Svetog Marka", kamenom polomio staklo na ukupno četiri vozila, nakon čega je nepoznatom eksplozivnom materijom izazvao požar na tim vozilima, a koji požar se kasnije proširio na još jedno vozilo MUP RS koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je predložilo da sud nakon održanog javnog, glavnog pretresa okrivljenog V.T. oglasi krivim zbog izvršenja napred navedenog krivičnog dela i da ga osudi po zakonu, te da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od najmanje 4 (četiri) godine i novčanu kaznu u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Naime, tokom trajanja protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u noći 07/08.07.2020. godine od strane NN lica izazvan je požar na ukupno pet službenih vozila MUP RS koja su bila parkirana na stazi između "Glavne Pošte" i Crkve "Svetog Marka". Operativnim radom pripadnika MUP RS, a po nalogu tužilaštva utvrđen je identitet lica, odnosno da u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da se u radnjama V.T. stiču svi bitni elementi krivičnog dela Izazivanje opšte opasnosti član 278. stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, nakon čega je osunjmičenom V.T. najpre određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, te mu je nakon iznošenja odbrane Rešenjem suda određen pritvor.

U toku dokaznog postupka tužilaštvo je saslušalo pet svedoka, izvršilo uvid u video zapise sa sigurnosnih kamera sa mesta događaja, uvid u foto-dokumentciju, naložilo obavljanje potrebnih veštačenja od strane Nacionalnog centar za kriminalističku forenziku, te izvelo druge dokaze iz kojih proizilazi opravdana sumnja da se u radnjama okrivljenog V.T. stiču svi bitni elementi krivičnog dela Izazivanje opšte opasnosti član 278. stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)