PUT U BOLJU BUDUĆNOST: "Moravski koridor" je šansa za razvoj privrede kraljevačkog kraja

G.Ć.

05. 05. 2021. u 20:46

- SKORAŠNjI početak izgradnje deonice „Moravskog koridora“, od Adrana nadomak Kraljeva do Mrčajevaca, stvoriće brojne mogućnosti i za druge investicije i razvoj privrede kraljevačkog kraja. Po završetku radova, auto-put od Preljine do Pojata koji će u dužini od 112 kilometara spojiti koridore 10 i 11, predstavljaće pravu žilu kucavicu centralne Srbije i priliku da se privuku novi strani, ali i domaći investitori.

ПУТ У БОЉУ БУДУЋНОСТ: Моравски коридор је шанса за развој привреде краљевачког краја

Foto: G. Šljivić

Ovako u nekoliko rečenica, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ukratko pojašnjava značaj novog auto-puta čija će trasa kroz kraljevački kraj proći u dužini od 54 kilometara spajajući grad na Ibru modernom, brzom i bezbednom saobraćajnicom sa Preljinom i Čačkom na zapadnom, i Kruševcem i Pojatama na istočnom kraku.

- Naš cilj je da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti koje nam pruža država svojim ulaganjima. Kada izgradimo privremeni radnički kamp sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom, internetom i sigurnim snabdevanjem električnom energijom, praktično taj prostor pripremamo za izgradnju buduće, nove industrijske zone neposredno uz auto put. Kada imate spremnu kompletnu infrastrukturu i pristup modernoj saobraćajnici, veoma malo je potrebno da na tom mestu budu izgrađeni proizvodni pogoni – dodaje gradonačelnik Terzić.

Foto: G. Šljivić

Prema njegovim rečima, dolazak novih investitora, praktično će značiti i otvaranje novih radnih mesta i stvaranje boljih uslova za život meštana Kraljeva i okoline.

- Uz razvoj industrije i poljoprivrede, nadamo se da će, uz Aerodrom „Morava“ u neposrednoj blizini, auto-put biti i snažan zamajac domaćem turizmu – naglasio je prvi čovek grada na Ibru. - Atraktivne kulturno-istorijske i turističke destinacije kojima je bogat ovaj kraj postaće svima dostupnije. Do Vrnjačke Banje kao prestonice našeg kontinentalnog turizma, Kopaonika, Goča, doline vekova u klisuri Ibra sa srednjovekovnim manastirima, obližnjih etno sela i sve popularnije rudnjanske visoravni, stizaće se brže, lakše i bezbednije.

Foto: G. Šljivić

REGULACIJA ZAPADNE MORAVE

ISTOVREMENO sa izgradnjom prvog digitalnog auto-puta u Srbiji radiće se i regulacija korita i toka Zapadne Morave u dužini od 68 kilometara čime će se sprečiti katastrofalne posledice poplava koje su ovaj kraj zadesile tokom nekoliko minulih godina.

- Pomoravska sela biće potpuno zaštićena od plavljenja. Znamo koliko nam je nevolja to izazvalo u prethodnom periodu. I ovdašnjim poljoprivrednicima će to mnogo značiti jer neće morarti da strepe da će bujica uništiti sav njihov rad i trud – kaže Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!