ZLATNA GROZNICA POTRESA BERZE: Cena plemenitog metala dostiže nove rekorde, a raste i potražnja građana za investicionim zlatom

E. Božić Talijan

04. 04. 2024. u 17:33

CENE zlata na berzama dostižu nove rekorde, a istovremeno raste i potražnja građana za investicionim zlatom.

ЗЛАТНА ГРОЗНИЦА ПОТРЕСА БЕРЗЕ: Цена племенитог метала достиже нове рекорде, а расте и потражња грађана за инвестиционим златом

Foto: Uprava carine

Ovaj plemeniti metal juče je dostigao novi istorijski maksimum. U sredu se unca  (31,1 gram) prodavala  za 2.297 dolara.

Zlato važi za sigurno utočište kapitala tokom perioda ekonomske i geopolitičke neizvesnosti. Vrednost investicionog zlata je za samo 10 godina skočila 110 odsto. Ako je neko u oktobru 2022. godine kupio uncu po 1.700 dolara, za godinu i po dana je zaradio skoro 600 dolara. Građani investiciono zlato kupuju u pločicama čistoće 99,9 odsto, od jednog, pet, deset, 100 grama i veće.

Prema rečima pomoćnika direktora Sektora za strateške analize PKS Bojana Stanića, ovaj plemeniti metal je sigurna investicija, njegova vrednost ne može lako da padne. Posmatrano u dužem periodu ona raste, iako može da se kreće gore-dole.

- Do novog rekordnog skoka na berzama u ponedeljak je došlo, jer centralne banke kupuju zlato, a odlaže se i momenat spuštanja kamatnih stopa - navodi Stanić. - Takođe, kupuju ga i firme i stanovništvo, a utiče i geopolitička situacija koja se komplikuje.

Kako navodi stručnjak za investiciono zlato Ljuba Jakić, prosečna godišnja stopa rasta cene zlata kreće se od 11 do 12 odsto.

- Novac jede inflacija, ako ga građani čuvaju u nekim valutama on se obezvređuje - kaže Jakić. - S druge strane, zlato čuva vrednost novca. Treba znati da se ne kupuje da bi se brzo prodalo, već će vremenom doneti benefit i zaštitu od inflacije. Njegova cena će i dalje sigurno rasti.

On ukazuje i da potražnja za zlatom skače kada raste i njegova cena. Na primer, početkom 2022. godine tražnja za zlatom skočila od 500 do 800 odsto zbog rata u Ukrajini, kada je berzanska cena u martu dostigla svoj tadašnji istorijski maksimum od 60.000 evra po kilogramu zlata. Kako Jakić kaže, ima građana koji zlato kupuju za poklone, svadbe, rođendane. Postoje i ljudi koji višak novca prebaciju i čuvaju u zlatu, da im ne bi stajao na računu.

- Sigurnije je kupovati pločice nego dukate - ističe Jakić. - Pločice imaju serijski broj, što je garancija proizvođača, a dukati nemaju.

Treba znati, kako dodaje, i da kod zlata nije linearna veza između cene i količine, već je manja količina skuplja. Tako je pločica od jednog grama juče koštala 9.549 dinara, od 10 grama 83.962, a od 100 grama 816.390.

SAMO KOD PROVERENIH TRGOVACA

STRUČNjACI upozoravaju kupce da budu oprezni i da ulažu samo kod proverenih prodavaca investicionim zlatom, koji dugo posluju i na svetskom tržištu. Kako upozoravaju, pojedine firme kupce privlače trikovima i obmanama, a među njima je i izdavanje lažnih sertifikata, niske marže između kupovnog i prodajnog kursa, odnosno jedna cena na sajtu, a druga u trgovini, kao i prodaja kolekcionarskih i numizmatičkih proizvoda, ili nakita, koji nemaju karakteristike investicionog zlata. Jedino kupovinom kod registrovanog trgovca, kupci će dobiti fiskalni račun i fakturu koji su dokaz da firma posluje legalno, kao i da kupuje od velikih trgovaca koji imaju direktan pristup livnicama, što je najsigurniji znak da će kupiti pravi proizvod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave