SRBIJA PRAVO MESTO ZA ULAGANJE U BIOTEHNOLOGIJU I VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Brnabićeva ukazala na sve bolje poslovno okruženje

Tanjug

26. 02. 2024. u 12:31 >> 12:32

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

СРБИЈА ПРАВО МЕСТО ЗА УЛАГАЊЕ У БИОТЕХНОЛОГИЈУ И ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Брнабићева указала на све боље пословно окружење

Foto: Tanjug

Brnabićeva je istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu. 

- Fajnenšal tajms je objavio izveštaj na kom se našlo šest lokalnih samouprava u Srbiji koji se nalaze u 10 najboljih investicionih mesta napomenula je Brnabićeva.

Ona je zahvalila EBRD na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

- Srbija se upotpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. BDP Srbije je sada vredan skoro 70 milijardi, dok do 2027. godine očekujemo da bude 100 milijardi evra - istakla je Brnabićeva.

Kao tri glavna infrastrukturna projekta koje sprovodi Srbija, premijerka je u prvi plan istakla putno povezivanje govoreći o izgradnji auto-puteva, ali i brzih pruga koji treba da bolje povežu region, a samim tim stvore još povoljnije poslovno okruženje.

Uz to podsetila je da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi se nafta dobijala i od Azerbejdžana i time dodatno diversifikovali putevi snabdevanja energentima. 

- Zajedno sa EBRD radimo na tome da cela Srbija bude pokrivena brzim i pouzdanim internetom. I očekujemo da se takvo digitalno povezivanje završi do kraja sledeće godine - dodala je predsednica Vlade Srbije. 

Uvodno obraćanje imala je i predsednica EBRD Odil Reno-Baso koja je pohvalila što se lideri regiona sastaju na događajima poput ovoga, jer pokazuje novi nivo zrelosti i stabilnosti, pogotovo kada je u pitanju turbulentna prošlost Zapadnog Balkana. 

- Pomažemo u sprovođenju Plana rasta EU za ZB koji je šansa da se situacija u regionu promeni - kaže Reno-Baso.

Napominje da investitore privlači i to što znaju da će imati pristup zelenim izvorima energije, kao i da postoji vladavina prava i borba protiv korupcije.

Dodaje je da i razvoj privatno-javnog partnerstva utiče na povoljno poslovno okruženje i dolazak investitora.

Putem video-linka, zvanicama su se obratili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Obojica su potvrdili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU i da proširenje ostaje prioritet kako za lidere regiona, tako i za same zvaničnike u Briselu. 

Međutim, napomenuli su da taj prioces mora da se zasniva na zaslugama.

Svesni su, kako kažu, da taj proces proširenja treba da se ubrza, ali i da zemlje regiona moraju da sprovode reforme.

Visoki zvaničnici EU pozvali su lidere ZB da iskoriste priliku koju donosi Plan rasta, a uvereni su i da šest milijardi evra treba da dovede do toga da region postigne 75 odsto proseka EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (54)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)