UVELI SANKCIJE RUSIJI: EU kupila rusku energiju u vrednosti od skoro 30 milijardi evra

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 02. 2024. u 22:51

RUSIJA je prošle godine isporučila Evropskoj uniji energiju u vrednosti od nešto više od 29 milijardi evra (31,2 milijarde dolara), prema podacima statističkog zavoda bloka, "Eurostata", prenosi ruski poslovni dnevnik RBK.

УВЕЛИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: ЕУ купила руску енергију у вредности од скоро 30 милијарди евра

Foto Tanjug/AP

To je trostruki pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je EU kupila rusku energiju u vrednosti većoj od 90 milijardi evra.

Blok nastavlja da uvozi rusku naftu, naftne derivate i prirodni gas. Iako je Brisel zabranio kupovinu nafte i naftnih derivata iz Rusije, obezbeđena su privremena izuzeća za uvoz ruske morske nafte od strane Bugarske i za korišćenje naftovoda "Družba", koji snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku. U međuvremenu, ruski gasovodni gas i LNG nisu bili pogođeni restrikcijama.

Ukupan ruski izvoz u 27 država bloka prošle godine iznosio je 50,64 milijardei evra, dok je Rusija uvezla 38,32 milijarde evra iz EU, prema podacima ku koje je RBK imao uvid.

Od februara 2022. godine, kada je počeo sukob u Ukrajini, Brisel je uveo 12 paketa sankcija Rusiji, koji su postepeno sužavali obim trgovine. Evropska komisija tvrdi da su ograničenja efektivno smanjila oko 147 milijardi evra trgovinskog prometa bloka sa Rusijom "pre sankcija".

Međutim, to je dovelo do situacije u kojoj su "sve velike stavke već sankcionisane", rekao je visoki diplomata EU za magazin "Politiko" tokom pregovora o najnovijem paketu ograničenja, dodajući da "ostale velike stavke nisu dostupne, poput nuklearnih ili LNG".

-Udeo EU u ruskom trgovinskom prometu smanjen je za više od polovine – sa 36 na 15 odsto, izjavio je ranije ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov, dodajući da je trgovinska razmena zemlje sa prijateljskim nacijama porasla sa 46 na 77 odsto.

Očekuje se da će 13. paket sankcija EU Rusiji, koji se trenutno priprema da se poklopi sa drugom godišnjicom početka vojne operacije Moskve 24. februara, ciljati na oko 200 subjekata i pojedinaca, ali ne uključuje nikakve zabrane uvoza.

Ranije ove nedelje, "Fajnenšel tajms" je izvestio da je Mađarska, koja je dosledni kritičar ograničenja Rusiji i vojne pomoći EU Ukrajini, odbila da potpiše nove mere tokom sastanka ambasadora bloka.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!